Projekt äta ur frysen

Att först och främst äta upp den mat man har är självklart innan man köper ny mat, åtminstone för oss som jagar ekonomiskt oberoende. I princip handlar det om att äta äldsta maten först och därigenom undvika att köpa alltför mycket nytt.

Det är enkelt att säga, men i praktiken betydligt svårare att leva upp till. Inte minst på grund av att frysen existerar (även om kylskåpet är skyldigt till en hel del matsvinn).

I en familj på fyra blir det trots allt en del matinköp. Rester sparas förstås i burkar och det finns gott om mat i frysen. Allt från grönsaker, bacon, kött, fisk, glass, bröd och mycket mer.

Men hur gör man då för att äta upp äldsta maten först? Det går kanske att ha ett system, men vi gör det lite enklare. Vi har projekt äta ur frysen fullständigt. Med relativt ojämna mellanrum, det vill säga förhållandevis oregelbundet men ändå med någon form av kontinuitet, köper vi ingen ny mat förrän vi ätit ur frysen fullständigt. Det är också ett utmärkt sätt att köra en rejäl avfrostning och rengöring (även om vår relativt moderna frys avfrostar sig själv så behövs åtminstone rengöringen).

Kylen är ett annat kapitel, men där tittar vi hylla för hylla med jämna mellanrum och inkluderar vad som börjar bli gammalt i valfri vardagsrätt.

Vi är långtifrån perfekta, men vill ändå tro att matsvinnet minskar något genom den här processen.