Räcker friheten till alla?

Frihet är ett centralt begrepp på den här bloggen och inte bara ekonomisk frihet, utan frihet att leva ett fritt liv. Det vill säga ett liv som är fritt från censur, överstatlighet och inverkan på allt vad personlig frihet innebär. Det är en stor fråga och inte ämnet för dagens inlägg. Däremot är frågan om planeten räcker till för att alla människor ska kunna leva ett fritt liv. 

Vad jag framför allt tänker på är ytan. Alla människor strävar förstås inte efter samma sak och långt ifrån alla trivs i öppna landskap. Men möjligheten att kunna ge sig ut på cykel och se öppna ängar med betande kor, eller vandra i fjällen, eller vad det nu är som ger rekreation är långt ifrån självklart i stora delar av världen. Där är den svenska allemansrätten rätt unik, men i takt med att vi blir allt fler människor blir det mindre plats kvar. Inte minst åt vilda djur.

Ibland låter det som att det är ett självändamål att vi ska bli fler, istället för att tänka efter och försöka göra saker smartare än att bara lösa problemen med kvantitet. Det är ett socialistiskt tänk i botten, höj skatterna så får vi in mer pengar att slösa bort. Det kan översättas till skaffa fler barn så att fler kan arbeta och försörja pensionärerna. Men när vi är för många redan som det är så är det inte en särskilt hållbar lösning.

Vill alla människor kunna leva i ett hus med en tomt på 1000 kvadratmeter blir frihet en omöjlighet. Vill samma mängd människor kunna röra sig fritt i naturen blir det också svårt att lösa.

Samtidigt anser jag att frihet är något alla människor har rätt till och det måste inbegripa även nämnda friheter. Och då finns det bara en lösning – vi kan inte fortsätta att öka i population, utvecklingen måste gå åt andra hållet. Nu trodde visserligen professor Rosling att det var vad som kommer att hända, men först efter att vi planat ur någonstans kring 10-11 miljarder om jag inte minns fel. Då tror jag att vi kört planeten i botten, om vi inte redan har gjort det. Och friheten kommer att vara död för de flesta sedan lång tid.

Läs också mina funderingar kring tystnad.