Ekonomiskt oberoende är inte en omöjlighet

ekonomiskt oberoende

Om du sitter och längtar efter att bli fri genom ekonomiskt oberoende så är du inte ensam. Antagligen längtar minst halva mänskligheten efter det, i någon form. Och väldigt många tror inte det är möjligt. Andra tror det är möjligt men att det kräver för stora ansträngningar.

Tillhör du gruppen som inte tror det är möjligt eller som tror att det kräver för stora ansträngningar så har du två val. Acceptera att du inte kommer att komma dit, eller tänk om. Din inställning är avgörande och här får du några tips som hjälper dig att inse att allt är möjligt.

Alla kan bli ekonomiskt oberoende

En stor inspirationskälla för mig, och många andra, är Mr Money Mustache. Mannen som klev av förvärvsarbetande rätt tidigt. Han gjorde det genom hårt arbete och att anamma en livsstil som innebar att han kunde leva minst 50% billigare och därigenom spara och investera. Hans blogg, som du når genom länken ovan, är fylld av tips på hur du kan nå samma resultat.

Vad som är intressant med Mr Money Mustache är att han tog sig ut ur ekorrhjulet utan att ha något mer än sitt intellekt och sin drivkraft.

Det finns fler exempel på samma sorts driv. I Sverige är Aktiestinsen en av de mest kända. Han jobbade på SJ och började med att satsa 600 kronor på aktier år 1946. Hans investeringar gav honom så småningom en portfölj värd långt över 100 miljoner – hela 140 miljoner kom han upp i. Då levde han förmodligen på samma sätt som mustaschmannen.

Att sparsamhet är en av nycklarna till att nå ekonomiskt oberoende är tveklöst sant. Strävsamhet, fokus på målet och ett jävlaranamma som heter duga är andra nycklar. Det krävs också tid, men mustaschmannen gjorde det på förhållandevis kort tid. Allt handlar om vilja och att respektera kunskap.

Börjar man gräva finns det fler som mustaschmannen och stinsen. Och ännu fler som påbörjat resan – som du och jag. Vägen må vara lång och fylld med hinder, men hade det varit enkelt att nå ekonomiskt oberoende skulle många fler ha lyckats.

Alla kommer inte heller att lyckas, det kommer att finnas väldigt många som hoppar av längs vägen eller som strävar för lite eller för långsamt. Där oberoendet bara blir en dröm och ingenting mer. Du väljer själv vem du vill vara och tro inte på vare sig vänstern eller miljöpartiet när de försöker få dig att tro att inte alla har samma förutsättningar. Det har vi alla, problemet är bara att inse det och komma igång.