Ät upp dina pengar

ät upp

Det kanske inte låter helt aptitligt, men varför inte äta upp dina pengar istället för att slänga dem? För när du slänger mat så slänger du dina pengar och i slutänden är det din tid som åker raka vägen ner i komposten (förhoppningsvis). Komposterar du kan du åtminstone återvinna en del av förlusten i form av matjord.

Matsvinn är rätt påtagligt i vår del av världen, där vi har för mycket mat. Ät upp säger vi ofta till våra barn, även om det sedan en tid tillbaka är betydligt vanligare att kommunicera till barnen att de inte är några soptunnor och inte ska äta upp om de är mätta.

Jag är mer en förespråkare av att inte ta till sig mer än vad man orkar äta, något som både vuxna och barn verkar ha svårt för. Visst är det ett miljöproblem att vi slänger fullt ätbar mat som transporterats och processats, men det här inlägget kommer att fokusera på ekonomin.

Per person slängs cirka 19 kilo mat per år. Fullt ätbar. Enligt Livsmedelsverket motsvarar det någonstans mellan tre och sextusen spänn. Vilket förstås är helt onödigt.

Likväl är det inte alltid lätt att ta tillvara på all mat. Matvaror går ut och även om vi gör vårt bästa för att använda näsan för att avgöra om mjölken eller yoghurten verkligen har gått ut eller inte är det svårt att inte behöva slänga mat på grund av att den gått ut.

Men det går ändå att göra en hel del. Ett säkert sätt är att jobba mycket mer med rester. Det går att få ihop en buffé på alla möjliga rester. Och om du har ont om plats i frysen är det en utmärkt anledning att faktiskt äta upp allt du har lagrat.

Ät upp allt som går att äta upp, innan du köper nytt. Visst är det bra att vara lite prepper, men även Bullens Pilsnerkorv behöver omsättas.

Och i grund och botten, ta inte mer mat till tallriken än vad du orkar äta upp. Ta hellre fler gånger.

Glöm inte heller att väldigt mycket går att frysa in. Ris, potatis, ost är exempel på sådant som jag vet att många inte fryser in, men som fungerar väldigt väl.

Måste du slänga så kompostera åtminstone, och använd jorden du får genom komposteringen. Den är inte gratis, men billig.