Hur mycket köper du julklappar för?

julklappar

Nu är det december och julafton närmar sig i rask takt. Den som är lite förberedd har förstås redan börjat köpa julklappar. Även om ordet köpa för oss på resan mot ekonomiskt oberoende är som att svära i kyrkan för kristna så är det ibland oundvikligt. Men hur mycket köper du julklappar för?

Det är väldigt enkelt att köpa julklappar för tusenlappar och åter tusenlappar. Särskilt om det gäller elektronikprylar. För föräldrar kan det vara extra svårt. “Alla andra” har ju senaste mobilen, en egen moppe, en Playstation 5, senaste märkeskläderna och så vidare.

Men någonstans i allt köpande går julens budskap förlorat. Och ja, det är mycket floskler i det, men samtidigt ligger det en hel del i att julen ska väl trots allt inte handlar om hur mycket man köper för?

Likväl är det precis vad som händer varje år. Handeln slår nya rekord. Om det kommer att handlas för mer pengar den här julen är kanske i och för sig osäkert, men det hade inte förvånat mig.

Det finns dock en hel del att ge bort som inte kostar mängder av pengar. Imorgon tänkte jag publicera en lååång lista på billiga julklappar, men utan att förekomma den listan så vill jag ändå slå ett slag för att ge bort sådant som inte går att köpa för pengar. En fönsterputs kanske, utförd av dig, eller varför inte ett trerätters middag (och ja, det går att laga bra mat billigt)?

Jag har dessutom alltid varit mycket för att mäta, så varför inte ta en titt på hur mycket du köpte julklappar för förra året (självklart har du som reser mot FIRE en lista du uppdaterar varje år med julklappar inklusive pris) och se om du kan minska kostnaden med 10% i år.

Handeln kommer visserligen inte att tacka dig, men du är inte på resan mot ekonomiskt oberoende för att stötta konsumerandet, eller hur?

2 Comments

  1. Jag brukar ge bort fönsterputs till en äldre släkting. Man behöver ju inte direkt några grejer när man närmar sig 90. Desto roligare att kunna se ut så länge synen tillåter. Eftersom hotellfrukost är ett minne blott så tänker jag fixa en sån hemma med all möjlig lyx annars är det bara gröt vardag som helg.

    • Precis så, din släkting lär ju uppskatta fönsterputsen mycket mer än någon pryl. Det där med hotellfrukost var ju grymt bra!

Comments are closed.