Tröttsamma pekpinnar

En av Burger Kings restauranger gick nyligen ut med att de skulle ha en vegansk månad, eller möjligen vegetarisk. Göteborgsvarvet har tidigare annonserat att det minsann bara är vegetariskt inom evenemangsområdet.

Vilket fått mig att bojkotta båda två, trots att jag ätit Burger Kings hamburgare vid olika tillfällen i livet under många år, och sprungit tio Göteborgsvarv. Jag hatar nämligen att ett företag eller en organisation ska tala om för mig vad jag ska äta.

Kort sagt, de kan dra åt helvete. Burger King, som inte ens kommenterar hur sociala medier har kokat av hat mot deras påhitt, har förlorat mig som kund för all framtid – eller till dess att de pudlar. Samma sak med Göteborgsvarvet.

Företag ska nämligen inte ägna sig åt politik, det räcker att det finns gott om stjärnskott i Miljöpartiet som försöker få oss alla att återgå till medeltiden. Vegetariskt är inte mer hållbart än kött, det är en myt. Vad som är riktigt hållbart är att vi människor ger fan i att yngla av oss till planetens bristningsgräns.

Jag tänker fortsätta bojkotta varenda företag som ska ägna sig åt att predika politik från vänstern. Precis som när SAS gick ut och sa att det finns ingenting som är skandinaviskt så kommer mina pengar inte spenderas på BK, Göteborgsvarvet eller SAS. Det finns gott om bra alternativ och jag är innerligt trött på de här aktivisterna.

10 Comments

 1. Väl rutet. Företag ska som du poängterar inte ägna sig åt politik. Nu vet jag att jag för evigt ska bojkotta Göteborgsvarvet och Burger King. Max ligger också dåligt till då de har såna där koldioxidburgare utan kött som förhandsval, så om man inte läser noga kan man bli lurad vid köp.

  • Tack. Och helt rätt med Max, ska lägga till dem i min lista också. De har haft någon sorts uttalad strategi att sälja X antal % vegetariskt. Hur vore det om de sålde efter vad kunderna önskar istället?

 2. Håller med dig till 100%!
  Denna typ av företag som ska berätta hur JAG ska leva har tappat mig för all framtid.
  Kommer aldrig köpa en glass mer av Triumfglass sedan de kom på att indianer kunde bli kränkta av namnet ”Sitting bull” eller Frölunda som tyckte att indianer kunde inte längre kunde användas…
  PK-dravel utan slut.

  Inte kommenterat här tidigare, men vill berätta att jag alltid läser fina inlägg med stor behållning & igenkänning 👍

  • Så sant, det är verkligen PK-dravel utan slut. Jag hade glömt bort Triumf-glass, men lägger till dem till min lista också.

   Och tack för att du berättade att du gillade inläggen, det uppskattas. Allt gott!

 3. Ta. Ett. Djupt. Andetag. 🙂

  Det är en restaurang, som tillfälligt, serverar enbart vegetariska alternativ. Det är inte en attack på dig.

  Ingen säger till dig hur du “ska leva”. Och om det är politik att förespråka (och servera) en vegetarisk kost då är det ju också politik att förespråka (och servera) kött. Jag har inte sett att BK har bett dig eller någon annan att “dra åt helvete”, som du uttrycker det.

  Företag *ska* ägna sig åt att tjäna pengar. Varför tror du BK gör detta? De tjänar pengar på det! Allt fler vill äta vegetariskt. Marknaden växer.

  För övrigt är det inte en partifråga om man äter eller inte äter kött. Jag röstar blått och har i perioder varit vegetarian.

  • Nja, det där stämmer inte riktigt. Tittar man på det isolerat så är det sant, det är bara en restaurang som fått för sig att det du säger stämmer – att allt fler vill äta vegetariskt. Tittar du på ett bredare perspektiv så dyker det upp fler exempel där det inte är konsumenterna som väljer vegetariskt, det är en organisation eller ett företag som gör valet.

   Allt sker dessutom under förevändningen att det är bättre för hälsan eller klimatet. Inget av det är sant.

   Det är dessutom inte politik att servera kött, vilket är utgångspunkten. Det blir dock politik när kött ska plockas bort från menyerna under en mängd underliga förevändningar.

   Om de verkligen hade trott på sin idé om att de tjänar pengar på att “allt fler vill äta vegetariskt” skulle de inte ha sänkt sin egen kampanj. Varför bemöter de inte argumenten?

   Jag menade inte att det är en partifråga som sitter på dagordningen hos ett parti, men bevisligen har MP och V betydligt fler veganer som dessutom gärna gapar om det och i vanlig ordning är militanta vid varje givet tillfälle.

   Varför jag blir provocerad och mycket riktigt behöver ta ett djupt andetag är för att andra ska göra valen åt mig. Det är knappast liberalism utan tvärtom. I Sovjet fanns det ett bilmärke att välja på (inte 100% sant, men nästan) och det är den resan som påverkas när organisationer sätter sig över individens frihet. Min frihet som jag fortfarande har kvar är att aldrig mer välja vare sig Burger King eller Göteborgsvarvet, så länge de inte pudlar.

   • Det är mycket väl dokumenterat att en hög konsumtion av rött kött ökar risken för tarmcancer. Avkastningen i form av ätbar biomassa på produktiv mark är också högre om råvaran går direkt till konsumtion för människor, istället för till idisslare (som fiser ut metangas) och som sen i nästa steg konsumeras. Rent generellt är en vegetarisk kost därför bättre för klimat och hälsa.

    “Det är dessutom inte politik att servera kött, vilket är utgångspunkten.”

    Jo – eftersom det är ett val att servera vissa produkter. Det är en logisk självmotsägelse att säga att det ena valet (vegetariskt) är “politik” men det andra (kött) inte är det. Någon gång i tiden valde BK att börja servera kött, de fattade då ett i din terminologi ett “politiskt” val.

    Med detta sagt – jag sympatiserar med din vilja att själv få göra ditt val. Jag vill också kunna ramla in på en burgarsylta och själv få välja! Det jag vänder mig mot är din tendens att se totalitära tendenser så fort ett *företag* fattar beslut om sin positionering på en marknad. Sovjetliknelsen är faktiskt absurd.

    Din frihet att få välja vad du konsumerar betyder inte att BK har någon som helst skyldighet att erbjuda dig detta. Om du tror det då har du faktiskt missförstått vad marknadsliberalism är.

    • Nej, det är inte mycket väl dokumenterat att hög konsumtion av rött kött orsakar cancer. Däremot finns det en gängse uppfattning om att det är så. Det finns studier som visar på det, men också studier som visar på motsatsen, som exempelvis den här: https://www.livsmedelifokus.se/ny-studie-ger-gront-ljus-for-rott-kott-men-mots-aven-av-kritik/

     Däremot är rökt och processat kött något som verkar kunna ge en högre risk för cancer. Skulle kött ha gett en betydande högre risk för cancer skulle hela mänskligheten ha åkt dit. Vad blir skillnaden om du äter kött jämfört med att inte göra det? Ett års längre livstid?

     Att BK någon gång ska ha gjort ett val att servera kött stämmer inte. Det kan knappast ha varit ett aktivt val där de funderade över huruvida de ska servera kött eller vegetariskt.

     Jag har inte sagt att det är BK’s skyldighet att servera kött. Jag har bara yttrat min åsikt att de ska ge djävulen i att komma med pekpinnar, enligt mitt förmenande.

     Skönt att höra att du sympatiserar med min vilja att göra mitt val. Jag tycker dock inte att Sovjetliknelsen är så absurd, med tanke på hur PK-maffian har betett sig. Vissa åsikter var ok, medan andra totalt förbjudna och den som yttrade något annat skulle offentligt verbalt avrättas. Det pågår fortfarande och min reaktion är en motreaktion mot just detta. Hade det varit ett företag som hoppade på vansinnigheterna så hade jag inte sagt något, men när var och varannan ska vara “god” så blir det fel.

 4. Det stör mig fast jag inte äter kött. För något år sedan var jag på Burger King på T-centralen och beställde en vegetarisk hamburgare, fick en animalisk som jag hann bita i och insåg att här är det något mysko. De försöker locka köttätare att äta grönt genom att efterapa köttburgare, så det knappt syns någon skillnad. För mig som vegetarian blir det bara äckligt./M

  • Bra poäng Elsa, där är det ju också något grundläggande fel. Några av de godaste vegetariska rätter jag ätit är ju så långt ifrån kött det går att komma, och står väldigt väl för sig själva. Det hade varit ett mycket bättre sätt att promota vegetariskt att laga något som alla vill äta. Inte försöka sudda ut gränserna.

Comments are closed.