Tillbaka till naturen

jobba hemma

Rousseau ska tydligen ha sagt att människan är en fördärvad vilde, vilket må vara mer än sant. Samtidigt stod han för en kraftig kritik mot vetenskapen och den begynnande industrialismen. Mottot var att människan borde tillbaka till naturen.

-Odla chili
-Naturen är gratis – använd den

Det här är något som miljökommunisterna har drivit in absurdum under lång tid, utan att beakta det faktum att vi har lyckats öka den mänskliga populationen tack vare tekniken (som bland annat gör det möjligt att skörda stora mängder mat med få människor).

Nu är jag allt annat än miljöpartist, men jag ser ändå många fördelar i att skala ner, både vad det gäller tempo och vårt enorma teknikfokus. I Silicon Valley utvecklas ny teknik konstant och sällan utan att ta hänsyn till säkerhet eller påverkan på människor. Tekniken har blivit så dominerande att samhället inte fungerar för fem öre utan datorer. Det går inte ens att handla falukorv utan datorer.

Jag ser teknikens fördelar på många områden, men jag trivs allt bättre i skogen, utan att vara uppkopplad hela tiden. I naturen går det att känna sig trygg, hemma och inte behöva fundera över vardagens alla bekymmer.

Samtidigt tror jag också att det är i småskaligheten vi kan hitta lösningarna på vår tids miljöutmaningar. Kan vi odla vår mat (till viss del) själva så kan det knappast bli mer närodlat än så. Jag har odlat rätt länge, men mestadels bara sånt som går som kryddor eller tillbehör. Chili i mängder har drivits upp i mina drivbänkar och fått mogna i växthuset.

Dessutom, i det enorma informationsöverflöd vi har går det knappt att sålla vad som är vad. Mail, sociala medier, mängder av nyhetskanaler och ett utbud av media som aldrig sinar (men som sällan är bra, när kommer nästa remake av (INFOGA valfri klassiker här)?)

Notera att jag är ingen bakåtsträvare på något sätt. Jag har arbetat i en av de mest teknikvänliga branscher som finns i mer än ett kvarts sekel och kanske är det just därför jag är innerligt trött på senaste telefonen, nya appar, nya digitala tjänster och horder av digitala profeter som har lösningen på världens alla problem.

Nåväl, det är dags att gå ut med hundarna. I regnet. Och det känns underbart.