Billigare mat – välj frysta grönsaker

frysta grönsaker

Jag gillar enkla, snabba tips för att få sänkta kostnader oavsett vad det må gälla. Men bäst av allt är spartips för att få ner matkostnaderna. Jag ogillar hur dyr maten är i Sverige, hur mycket mat som kommer från andra platser än just Sverige och om det är något miljötalibanerna borde fokusera på så är det närproducerad mat.

Lägg då till att vi inte har en matproduktion som räcker till mer än 50% av befolkningen. Inga livsmedelslager och som grädde på krösamoset har vi hamnarbetare som strejkar.

Men, för att komma till saken. Vill du laga billigare mat ska du välja frysta grönsaker. De är i princip lika näringsrika, om inte mer (eftersom frysta grönsaker fryses ner snabbt och åldrandet saktas ner, vilket inte gäller färska), och kostar betydligt mindre.

Ta broccoli som exempel. Färsk kostar cirka 50 spänn kilot. Fryst kommer ner under 40 spänn kilot. Blomkål färsk kostar över 70 pengar per kilo, medan fryst ligger på runt 45 kronor per kilo.

(Ovanstående prisexempel har jag hämtat från mat.se (affiliatelänk som ger dig 170 kronor att handla för om du använder den).)

Pratar vi procent är den frysta broccolin 20% billigare, och blomkålen cirka 35% billigare. Om du räknar på hur mycket broccoli du äter på ett år finns här hundralappar att spara.

Tar du kryddor är det ännu mer intressant. Ett paket fryst basilika kostar en tia. En kruka kostar en tjuga. Den frysta basilikan innehåller enligt förpackningen 1-2 krukor. Men även om den bara skulle innehålla en enda kruka är skillnaden i pris 100%. Den färska är alltså dubbelt så dyr som den frysta.

Nu förordar jag visserligen att man ska odla sina kryddor, vilket är ännu billigare. Men vill du köpa kryddväxter så köp frysta. Ovanstående räkneexempel gäller förstås fler frysta grönsaker, och det är bara att börja leta.

2 Comments

  1. Håller med dig i stort, men var handlar du – NK:s delikatessavdelning?

    För var annars hittar du färsk blomkål för 70 kr/kilot? Willys tar just nu 32,90 kr för den vanliga och 49,90 kr för den ekologiska. Själv väntar jag tills den kostar under 20 kr i sommar, men det är en annan sak.

    Broccoli kostar 43,60 kr färsk och 16,90 kr fryst. Men okej, 16,90 är ju under 40, så du har kanske rätt i sak…

    Jag får inget betalt av Willys, så jag ska passa på att säga att det finns andra lågpriskedjor också. Mitt budskap är i första hand att om du vill sänka matpriserna, byt butik!

    • Haha, det hade varit något att handla käk på NK. Jag handlar lite överallt, men jag hämtade priserna från mat.se, så visst finns det en overhead. Det i sig är ett ämne, att man tjänar på att handla själv och göra jobbet. Men budskapet går hem oavsett beloppet, fryst är billigare än färsk.

Comments are closed.