Investera i dig själv och höj din kompetens

kompetens

Jag har några grundläggande principer som jag tror stenhårt på. Vissa av dem kanske ska kallas teser, men jag väljer att se dem som principer. En av dem är att jag – och alla andra för den delen – blir aldrig färdig med att utbilda mig. Oavsett vilket område det gäller finns det alltid mer att lära.

Det finns en del stjärnor i historien som antagit motsatsen. Inte minst inom religiösa kretsar, där det rentav kunde vara farligt att tro att man kunde ifrågasätta vad som stod i en och annan helig bok. Den vetenskapliga revolutionen ändrade på det, men även efter Galileo och grabbarna har det funnits folk som tror att de inte kan lära sig mer om ett visst ämne.

Och, för att sticka ut hakan lite, den som tror att han vet allt är den som ingenting vet. Människans kunskap är fortfarande väldigt begränsad och inte ens inom de mest väldefinierade kunskapsområden är vi fullärda. Den som tror det kan utmana sig själv med att göra den perfekta pizzadegen.

Under min tid som chef och ledare i mitt vanliga yrkesliv har jag utmanat mig själv att ha som mål att gå minst en ledarskapskurs varje år. Det har lyckats de flesta åren, även om några år har handlat om att ha en coach eller mentor istället för att gå en vanlig kurs. Ledarskap är ett ämne som kan studeras i evigheter och långtifrån alla chefer är bra ledare. Snarare tvärtom, det finns väldigt få bra ledare och de flesta dåliga ledare/chefer har bestämt sig för att de inte behöver utbilda sig.

Att inte fortsätta utbilda sig är stagnation. Utbildning är vidareutveckling och hur mycket man än kan finns det hela tiden mer att lära.

Just därför har du all nytta av att fortsätta utbilda dig och höja din kompetens. Dessutom, som man inte ska förringa, du blir även mer attraktiv på arbetsmarknaden om du har gott om färska utbildningar.

Ett annat område du med fördel kan bli bättre på och studera mer är förstås aktier. Att göra en egen teknisk analys, att förstå affärsidéer och att utveckla din aktiestrategi gör dig inte bara bättre på att hitta rätt, du kan få egna nya idéer till ett eget företag. Eller kanske till en app.

Att vidareutbilda sig, höja sin kompetens och satsa på sig själv kan förstås kännas jobbigt och man kan vara omotiverad, men försök hitta det du tycker är kul. Det är inte skolan längre, där du tvingas läsa en massa ämnen som du inte tycker är roliga. Försök hitta glädjen i att lära och utforska.

För min del handlar det just nu om någonting som inte har med pengar att göra. Filmhistoria, just nu sextiotalet, och astronomi. Två helt skilda ämnen som ger mycket glädje. Och augusti är en väldigt bra tid att ge sig ut och börja spana mot stjärnorna, när luften är klar, kall och hög.