Få mer över varje månad

Ett av de bästa sätten för att få en tryggare ekonomi är att få in mer pengar varje månad. Det är inte lätt att löneförhandla sig till flera tusen extra i lön. Med kollektivavtal och fast anställning kan du alltid förvänta dig en liten höjning på några procent, men det räcker inte till om du vill bygga upp en stabil ekonomi som klarar det mesta. Du behöver tänka på flera aspekter, jobb och sparande tillsammans.

Jobba interimt

När du arbetar interimt agerar du konsult åt ett företag inom en viss tidsram. Du kanske hoppar in och tar en chefsposition medan företaget rekryterar eller så hjälper du till att färdigställa ett stort projekt med hjälp av just din expertis.

Som konsult kan du ta ut mer betalt för samma arbete som du hade tidigare. Du kommer in till ett nytt företag med expertkunskap och förväntas inte jobba kvar för alltid. Därav kan arbetsgivare gå med på ett högre arvode då det är en visstidsanställning.

Innan du säger upp dig och kastar dig ut i frilansvärlden borde du ta kontakt med företag som kan hjälpa dig. Brightmill är exempelvis experter på att hitta projekt och jobb åt interimschefer inom olika branscher.

Fokus på resultat – inte tid

Majoriteten av anställning utgår från att du ska göra ett visst jobb inom en viss tidsram, du har en deadline att möta. Samma sak gäller på mediabyrån som på fabriken; du tjänar pengar beroende på tiden du lägger ned.

Många miljonärer har skapat sina förmögenheter för att de har jagat resultat, inte tid. De får betalt utefter var de har levererat, inte på antal arbetstimmar. Det innebär i förlängningen att de flesta miljonärer är egenföretagare. Då styrs du av resultat, du tjänar inga pengar om du inte säljer.

Vill du bli rik behöver du börja från botten, ett eget företag som du bygger upp från grunden. Bygg först upp en buffert på sparkontot, du behöver sparpengar ifall det tar ett tag innan företaget rullar på.