Potentialen i Telia

Telia har haft årsstämma idag och där framkom egentligen inte mycket matnyttigt. Det är dock tydligt att både VD och styrelse tror på bolaget och dessutom har aktieägarnas förtroende. Ibland pratas det mycket om att det är en nackdel att staten äger så stor del av Telia. Jag tycker bara det är problematiskt ur mina vanliga synpunkter kring att staten inte ska ägna sig åt något annat än sin kärnverksamhet, men vad det gäller Telia-aktien kan det vara en fördel.

Aktieinformation om Telia (affiliate-länk till Avanza)

Oavsett vad man tycker om Telias ägarförhållanden så tycker jag att det är en trevlig basaktie. Ett ankare att ha för en bra utdelning (som sker två gånger per år, i år är det 1 krona i april och 1 krona i oktober) och ett ankare i en stabil bransch. De tjänster Telia erbjuder kommer att vara eftertraktade oavsett om en ny pandemi drabbar oss eller om vi går in i en lågkonjunktur.

Dock går aktien sidledes och nya värden har man inte lyckats skapa. Efter ett antal dåliga affärer började aktien i alla fall att klättra något. Direktavkastningen har varit relativt god, men utdelningarna har inte ökat, utan snarare tvärtom.

Det har inte fått mig att sälja – åtminstone inte ännu. Jag tror att Telia har en betydligt större potential än vad många tror, men bolaget behöver bli bättre på att öka värden och ta nya affärer. Som en betydande spelare med ett rejält börsvärde på runt 150 miljarder är det en spelare att räkna med.

Jag tror att Telia kan expandera rejält i Europa och med kommande 5G finns det stora utökningar av marknaden att göra. Kirkby kan nog klara det och jag skulle inte bli förvånad om det finns konkreta planer att expandera aggressivt inom kort, både på nya marknader och inom nya tjänster. Dessutom tror jag Telia är ett företag som köper upp, inte som blir uppköpt.

2 Comments

  1. Ja vi får verkligen hoppas, med tanke på att avkastningen de senaste åren har varit bedrövlig. Idag t.ex. tappar aktien nästan 5%, för en utdelning som inte ligger i närheten.

    • Ja, det är märkligt, finns inget som motiverar det tappet. Enda som är bra är att det blir billigare att köpa fler.

Comments are closed.