Behöver du en sjukvårdsförsäkring?

sjukvårdsförsäkring

I ett land där vi alla betalar mer skatt än någonsin och i huvudsak mer än i de flesta länder kan man tycka att ingen skulle behöva en sjukvårdsförsäkring. Ändå säljs det gott om sjukvårdsförsäkringar i Sverige, trots sossarnas och kommunisternas motvilja.

Varför de behövs är uppenbart. Trots det höga skattetrycket når inte vården i Sverige upp till de förväntningar och krav som hårt arbetande medborgare har. Timmar på akuten, månader i vårdkö är inte tillräckligt. När man väl behöver sjukvård vill man ha den så snabbt som möjligt. Väntan är aldrig rolig, särskilt om det gäller allvarliga sjukdomar.

Allra bäst är förstås att göra allt man kan för att hålla sig frisk, men inte ens den mest asketiske hälsofanatiker kan klara sig undan. Alla blir sjuka förr eller senare.

Nu är Sveriges sjukvård trots allt fantastisk vad det gäller resultat och kvalité. Även om vi inte är världsledande på allt ligger vi långt framme med vår sjukvård inom många områden. Hjärt- och kärlsjukdomar behandlas framgångsrikt, som ett av många exempel på när sjukvården fungerar. Akutsjukvården, när du kraschat med din bil eller blivit skjuten, är också välfungerande.

Men det mesta tyder på att utvecklingen mot längre vårdköer, och svårare att få tillgång till den kvalificerade vården, kommer att fortsätta. Med andra ord har sjukvårdsförsäkringarna en plats i framtiden också.

Problemet för de som vill ha dem är att de kostar en slant. Beroende på hur gammal du är och vilken omfattning du vill ha, om du nöjer dig med att ha remisskrav (då måste du först in i den vanliga sjukvården och få en remiss) eller om du vill ha utan remisskrav, så kostar en sjukvårdsförsäkring mellan 10 000 och 50 000 per år. De mer exklusiva inkluderar årliga hälsoundersökningar.

Jag har egentligen inte räknat med en sjukvårdsförsäkring i min frihetsbudget, men jag börjar närma mig ett beslut att faktiskt göra det. Inte för att jag är särskilt orolig för min hälsa just nu, utan för att jag mer är bekymrad över Sveriges förmåga att förse sina medborgare med sjukvård i framtiden. När jag väl skjuter ut mig vill jag kunna få vård när jag behöver det.

Å andra sidan bör vi alla reagera över att vi inte får den sjukvård vi vill ha när skatten är så hög som den är.

2 Comments

  1. Själv börjar jag tvivla på ifall det ens är möjligt att bo kvar i Sverige när man blir gammal? Sprickorna i fasaden är redan riktigt stora. Och vad gör då den ansvariga för Sveriges vård, (S)trandhall, jo de har mage att skylla på våra äldre. Jag mår så illa när jag hör det pratet. Det är så skamlöst av partiet!
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

  2. Håller helt med dig. Lögnerna från S är värre än deras falska löften. Landets förfall har bara börjat.

Comments are closed.