Åtgärda grundproblemen, inte symtomen

grundproblemen

Som jag så många gånger upprepat, Money Cowboy handlar lika mycket om frihet som om ekonomi. Frihet är att kunna gå ostörd på gator, torg och i skogar, utan att någon ska försöka råna dig. Det är inte så det fungerar i Sverige idag och nu har några ljushuvuden kommit på att de vill lägga pengar på att installera kaosbelysning istället för att åtgärda grundproblemen. 

Tyvärr är det här en låst artikel, men GP rapporterar om att polisen ska kunna dränka Brunnsparken i Göteborg i ljus, genom att tända en så kallad kaosbelysning. Detta för att göra Brunnsparken till en tryggare plats.

Ja, men då så, då är ju allt löst. Det är lysande, bokstavligt talat. Men de som stökar, säljer knark, rånar och trakasserar i Brunnsparken blir naturligtvis dessutom omvända av ljuset. De kommer att se ljuset, bli fromma som lamm och dansa av lycka medan de hör änglakörer.

Det är ingenting annat än fullständigt befängt. Problem löses inte genom att installera belysning som dränker en plats i ljus. De som säljer knark där kommer för h-e flytta någon annanstans. Ska stadens ljushuvuden dränka hela Göteborg i ljus?

Sånt här gör mig så fruktansvärt trött, besviken och förbannad. Sätt dit dräggen, lås in dem för all framtid och låt hederliga människor få sin frihet. Att installera strålkastare, om än för att belysa ett område när det är “oroligt”, är ingenting annat än att försöka åtgärda symtomen istället för grundproblemen. Grundproblemen är att det finns individer som tycker att de kan bete sig hur som helst i samhället och samhället tillåter dem att göra det.

Det finns en ständigt pågående debatt om att längre straff inte löser någonting. Givetvis förstår alla att samhället måste fånga upp unga människor som är på fel väg. Det ska också göras, men samhället måste markera mycket kraftigare mot dem som begår brott. Idag får polisen fånga in samma personer om och om igen, och de flesta av dem kommer att mörda, våldta och bete sig som svin i största allmänhet gång på gång. Kriminalvården fungerar inte och till dess att den gör det ska samhället åtgärda grundproblemen, inte tända några löjliga strålkastare. Det kommer inte att hjälpa ett skit.

 

2 Comments

Comments are closed.