Kosttillskott: Så sparar du pengar på att välja rätt

Hälsotrenden har ökat rejält i Sverige under de senaste åren. År 2017 köpte svenskarna kosttillskott för 4,8 miljarder kronor. Närmare en tredjedel av detta utgjordes av sportpreparat såsom proteinpulver, BCAA och kreatinpulver. Och tillskotten har utan tvekan en viktig funktion för den som vill komma i form, inte minst med tanke på hur smidiga de är att ta med sig.

Men kostnaderna kan snabbt springa iväg för dig som vill äta hälsosamt och ta tillskott. Precis som med mat går det dock att hålla nere utgifterna om du väljer rätt.

Nedan listar vi tips för dig som vill äta nyttigt och ta kosttillskott utan att tömma plånboken.

Jämför olika kosttillskott på nätet – det dyraste är inte alltid det bästa

Det kanske viktigaste tipset av alla är att göra ordentlig research innan du köper dina tillskott. Vilket pulver ger mest värde för pengarna? Hur skiljer sig priserna mellan olika butiker?

Att på egen hand sitta och bläddra sig igenom utbudet hos alla de olika hälso- och träningsbutikerna kan dock bli överväldigande. Ett tips är därför att använda en jämförelsetjänst som Kosttillskottguiden som bland annat jämför proteinpulver från olika tillverkare.

Utöver att jämföra priserna så svarar guiden även på viktiga frågor inför ditt inköp såsom ”Vilken tid på dygnet ska man ta proteinet” och ”Vad är skillnaden på olika typer av protein?”.

Ta reda på hur mycket du faktiskt behöver

Marknaden för träningstillskott, speciellt protein, har fullkomligt exploderat på bara några år. Från att proteinprodukter endast var något för bodybuilders så finns det idag alltifrån godis och chips till yoghurt och glass med extra protein i.

Men hur mycket protein behöver man egentligen?

Enligt Sveriges Olympiska Komité så behöver en person som utövar kraftsporter upp till 1,7 gram protein per dag per kilo kroppsvikt. Om du exempelvis väger 70 kg och tränar hårt så betyder det alltså att du bör äta omkring 120 gram protein om dagen.

En proteinshake har vanligtvis omkring 20 gram protein i sig.

Köp i storpack och håll utkik efter rea

Man kan ofta spara mycket pengar på att köpa större förpackningar med pulver istället för små. Dessutom har många återförsäljare regelbundna kampanjer, exempelvis ”ta 3, betala för 2”.

Genom att köpa större kvantiteter och hålla utkik efter kampanjerbjudanden kan du sänka dina kostnader för tillskott rejält. Var noga med att kolla utgångsdatum innan du handlar, även om proteinpulver och andra tillskott som regel har väldigt lång hållbarhet.