Så sparade jag pengar med 3250 skruv

Jag har lagt om altanen och utökat den en del, vilket kräver mängder av skruv. Närmare bestämt 3 250. På ett ungefär.

Att köpa 3 250 trallskruv är inte billigt, men det är i jämförelse med virket relativt billigt. Lätt räknat kostar varje skruv 50 öre, vilket i mina ögon är ett okej pris för en självborrande 55mm trallskruv i A2-klass. Det går kanske att komma ner lite, men jag köpte storpack (1000 skruv x 3 paket, plus ett mindre när det behövde kompletteras) och fick ett bra pris.

Värre är det mer virket. Det råder ett oligopol i Sverige vad det gäller byggmarknaden för privatpersoner, något som är förvånande då det bara brukar vara staten som får driva monopol eller oligopol i det här landet. Men trots att jag behövde en hel del virke skiljde det sig mycket lite åt mellan de olika aktörerna och ingen – nu menar jag INGEN – kunde ge någon volymrabatt.

Om nu någon inte har upptäckt det så bor vi i ett land där en av våra främsta tillgångar är… ja, just det. Trä. Vill ni veta något sjukt så kostar 28×120 trall runt 19 svenska kronor per meter i Sverige. I Danmark kostar de runt… 19 danska kronor per meter. Det är dock gånger 1,36 om man ska jämföra valutan, det vill säga cirka 26 kronor per meter. En betydande skillnad, om man inte tar i beaktande att danska löner är betydligt högre än svenska.

Så kan någon förklara för mig, hur i helvete kan virket ligga på samma (om inte lägre) prisnivå i relation till lönerna i Danmark – som saknar träd som kan ge vettigt virke i volym?

Nu var det inte det jag tänkte skriva om här, utan hur du kan spara pengar på att skruva i 3 250 trallskruv. Det handlar förstås om att göra jobbet själv, och inte ta hjälp av någon. Det är inte särskilt svårt att bygga en vettig altan, även om det förvisso kräver en hel del noggrannhet och framför allt planering. Men gör du jobbet själv kommer du spara en hel del pengar på att inte behöva använda hantverkare.

Dessutom är det kul.