Hög moral och tjäna pengar

Jag kan heta vad ni vill, bara ni betalar mig. Fast inte. Jag gör faktiskt inte vad som helst för pengar. Jag försöker också att ha någon sorts moral när jag investerar eller säljer min tid. Exempelvis låter jag bli att investera i cannabis, men jag har inga problem att investera i investmentbolag med breda portföljer där det är svårt att få en överblick över vilka indirekta innehav som existerar. Rätt eller fel?

Att tjäna pengar är i det närmaste straffbart i sossarnas Sverige, och det anses i det närmaste fult att tjäna mycket pengar. Det rätta när man tjänar mycket pengar är således att dela med sig, enligt gammal klassisk sossementalitet. Det intressanta är att det är kapitalism som gjort att människor runt omkring i världen har fått det bättre. Det är inte kommunism som leder till ett bättre samhälle.

Så varför skulle det vara fel att tjäna pengar? Ingen vill tjäna pengar på andras olycka, men det är inte så lätt att definiera vad andras olycka betyder. Ta den klassiska RUT-debatten, där vänstern skriker sig hesa om att de som arbetar med RUT-tjänster är “pigor” och “tjänar överklassen”. Vilket naturligtvis är rent skitsnack. RUT är till att börja med ett brett område, men även om det bara hade handlat om städtjänster så finns det inget fel med att någon jobbar med att städa och det finns inget fel att köpa städtjänster. Det är inte heller fel att staten subventionerar RUT-tjänster så länge det leder till att fler jobbar.

Ytterligare ett område som ibland dyker upp till debatt är affiliate-reklam i olika former. Det finns de som ser oss som använder sig av affiliate-reklam som banditer som minsann vill tjäna pengar på sina besökare. Varför det skulle vara ett problem förstår jag inte. Det finns ingenting som tvingar någon att läsa affiliate-bloggar, det finns ingenting som tvingar någon att klicka på några annonser och ingen tvingas betala för något som de trots allt får utan kostnad.

Förhoppningsvis betyder det stora antalet besökare som den här bloggen och många andra har att de faktiskt tillför någon sorts värde. Det finns ingenting som hindrar vem som helst från att starta en egen blogg och finansiera den med reklam för allt vad tygen håller. Möjligheterna är enorma, förutom i vänsterns värld, där alla är offer och ingen kapabel till någonting.

Jag tror tvärtemot. Alla kan göra allt. Det krävs dock några grundläggande saker:

  1. Vilja
  2. Tid
  3. Kompetens

Alla tre går att påverka på egen hand. Det går också att ta på sig offerkoftan och tycka synd om sig själv samtidigt som man stämmer in i klagokören hos vänstern. Eller så gör man något själv åt sin egen situation.