Axfood får gärna gå ner i pris

Inlägget innehåller affiliatelänkar till Avanza.

Axfood är en av mina favoriter på börsen. Stabil, defensiv och stadigt i rätt riktning. Men Axfood har varit rätt dyr under en längre tid och det har även tryckt ner direktavkastningen. Idag fick Axfood sänkt rekommendation av Danske Bank, med riktkurs på 250:-. I mina ögon är det inte något problem, utan snarare en fördel.

Går Axfood ner till 250 så börjar jag köpa igen. Jag är helt övertygad om att den här starka aktien kommer återhämta sig, men framför allt är det en stabil utdelningsaktie som utgör en av hörnstenarna i min portfölj. Mat behövs alltid, Axfood har en bra riskspridning med flera starka varumärken och har dessutom en grossistverksamhet som utgör en väldigt bra grund i företaget.

Nu har vi alla kanske olika strategier, men jag har tidigare skrivit om hur jag ser aktier som hönor som värper guldägg. Det är värdet på hönans guldägg som avgör för min del om hönan är värd att köpa, givet att det är en livskraftig höna. Axfood är i allra högsta grad en sådan höna – och det finns många anledningar till det.

Dels styrs Axfood av en ägarfamilj med goda värderingar och ett stort eget intresse i bolaget. Det har de gjort sedan grundandet och klarat den ena krisen efter den andra. Sedan har de inte en osund växtvärk, de växer långsamt och jobbar hårt på att bedriva verksamheten så etiskt det går. Förtroendet är stort.

Det finns några saker jag tycker de skulle åtgärda. Bland annat Willys som i många affärer saknar servicekänsla helt och hållet. Ändå fungerar det, troligen för att de är billiga nog. Deras e-handel är fungerande, men ger ingen större fördel. Jag hävdar att de hade kunnat bli ännu bättre och det är synd att de inte tog över det som var bra hos Mat.se i form av service och utbud.

En sak som jag själv, som kund hos Willys e-handel, tröttnat på är att varor oftast inte finns i lager. Hur det nu är möjligt när vi pratar om ett företag som har en av de bästa grossisterna har jag svårt att förstå, men det kanske finns förklaringar.

Hur som helst så tror jag fortsatt på Axfood och hoppas på många fler fina guldägg. Kanske även en liten ökning i år?

2 Comments

    • Ja, utan tvekan. Delvis en effekt av den förda politiken av S-regeringen, där man straffat ut matproduktion i Sverige och sabbat tillgången på billig energi, men också en effekt av att vi har i praktiken ett oligopol i Sverige när det gäller matkedjor. Dock, lågpriskedjornas intåg i form av Lidl och liknande, har sänkt priserna – men även kvalitén.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Axfood får gärna gå ner i pris - Finansfeed
  2. Axfood får gärna gå ner i pris - Bloggfeed

Comments are closed.