Det är inte en miljon kronor du behöver

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Siktar du på att bli ekonomiskt oberoende så är det inte en miljon kronor du behöver. Det är helt enkelt inte åttiotalet längre, du behöver en miljon dollar eller en miljon euro. Det är en nivå som du kan leva på om du har en någorlunda normal nivå på dina kostnader.

Dock är en miljon en av de viktigaste milstolparna på din resa mot ekonomiskt oberoende. När du nått första miljonen är andra miljonen närmare än vad första var när du började. Är du med på resonemanget? Det hela handlar om ränta-på-ränta-effekten och ju mer pengar du har, desto lättare är det att skaffa fler.

Om vi för enkelhetens skull tar 5% ränta (utan skatt eller tillväxt), så ser det ut så här år 1-5:

År 1: 1 000 000
År 2: 1 050 000
År 3: 1 102 500
År 4: 1 157 625
År 5: 1 215 506

Det här är så grundläggande att det egentligen inte hör hemma i den här bloggen, men likväl ser jag ofta exempel på att många som strävar efter ekonomiskt oberoende missar just den här effekten. Ännu oftare ser jag unga människor som inte förstår det här och som tror att det är omöjligt att uppnå ekonomiskt oberoende. Det är det inte, tack vare den här effekten.

Fem procent är för övrigt rätt enkelt att nå. Xact Norden Högutdelande, som är en av mina favoritfonder, ger strax över 5% i direktavkastning.

Vad som också missas av många i FIRE-rörelsen är att ju fler passiva inkomster du skaffar dig, desto fler inkomstströmmar bidrar till att öka effekten som ränta/avkastning ger. Väldigt många fokuserar enbart på börsen, vilket är ok men då tar det längre tid. Lägg till fler passiva inkomster och mata din portfölj.

Visserligen är det långt från en miljon kronor till tio miljoner kronor, men du kommer aldrig i mål om du aldrig börjar. Det går dessutom att skjuta ut sig från ekorrhjulet tidigare än tio miljoner, särskilt om du faktiskt har flera passiva inkomster.

För övrigt anser jag att fler människor bör läsa böcker och besöka bokmässor, än att hålla på att slåss och dumma sig. Men det är en annan sak.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Det är inte en miljon kronor du behöver - Finansfeed
  2. Det är inte en miljon kronor du behöver - Bloggfeed

Comments are closed.