Spara pengar genom att köra bil på el

Om vi för ett ögonblick räknar bort kostnaden för att köpa en ny laddhybrid, eller för den sakens skull en ren elbil, hur mycket pengar sparar man på att köra sin bil på el?

Till att börja med förutsätter det här exemplet att det går att köra från laddmöjlighet till laddmöjlighet på ren el. Räckvidden för laddhybriden i mitt exempel är ungefär 3 mil, så i mitt fall hade jag enkelt kunna åka hemifrån till min arbetsplats (post-covid) tur och retur, då jag har en arbetsgivare som möjliggjort laddning på arbetsplatsen.

Kostnaden för en enkelresa blir runt 5 kronor (cirka 1,5 mil) med el och med ren bensin cirka 20 kronor. Bilen i exemplet är en normalstor SUV. Nettospar är med andra ord 15 kronor i skattade pengar.

Plockar jag bort alla andra resor jag gör per år sparar jag runt 7 500 kronor. Jag har då räknat på två resor per arbetsdag, minus mina tjänsteresor ett normalår. På tre år är besparingen 22 500 kronor.

Installationen av en laddbox, efter bidraget på 50% av kostnaden, landar förmodligen på cirka 7 000. Nästan en tredjedel av besparingen.

Dock kommer en del fritidsresor att vara billigare och besparingen blir högre än ovan.

Det motsvarar dock långtifrån vad en laddhybrid kostar extra i inköp i jämförelse med en ren bensinbil. Inklusive olika skatter. Nettobesparingen i minskade bränslekostnader äts snabbt upp av skillnaden i pris. Dock finns det andra fördelar, som tystare körning och mindre utsläpp. I slutänden blir det dock ingen besparing, om man inte har ett bra upplägg med sin arbetsgivare.

Det finns dock en sak som kan sänka kostnaden ytterligare. Solel som du producerar själv gör det ännu billigare att köra runt på el, men gratis blir det inte eftersom du i dagsläget får 60 öre för varje Kw du skickar in på elnätet. Det är en förlust i intäkt som du får om du istället använder elen till att ladda din bil.

7 Comments

 1. Man får nog räkna på skillnaden för varje enskild modell. T.ex. så är prisskillnaden på en Seat Tarraco bensin vs laddhybrid ca. 50.000:-. Men det är före bonus på laddhybriden, då sjunker skillnaden till ca. 20.000:-. Då har bensinaren dessutom mycket högre årsskatt, särskilt de 3 första åren. Så där blir inköpspris + skatt snarare till laddhybridens fördel, sett på 3 år. Även efter installation av laddbox, som väl inte är 100% nödvändigt för en laddhybrid, är nog skillnaden liten. Då blir all körning på el ren besparing, om alternativet hade varit att köra en enbart bensindriven i övrigt likadan bil.

  Men kör man riktigt mycket och vill köra ny bil så skulle jag snegla på elbil. Ekonomiskt verkar det gå att räkna hem någonstans runt 2500mil/år.

  • Du har helt rätt Kalle, finns många faktorer som spelar in. Jag tror också att vi är i början av en systemförändring där laddhybrider kommer dominera, vilket kommer driva ner priset på sikt. Dock finns det rätt många osäkerhetsfaktorer i vilka subventioner som går åt vilket håll…

   • Verkligen, konsekvens och långsiktighet har tyvärr saknats. Men förstår ju också att det är svårt att vara långsiktig med något vars utveckling är okänd..

    Men exemplet är ju hur det ser ut idag, hur det blir i framtiden är nog ingen idé att spekulera om för den som ska ta ett beslut idag.

Comments are closed.