Var är reformerna?

I grund och botten tycker jag Sverige är ett fantastiskt land, med mängder av entreprenörer och fantastiska människor som ser till att skapa välstånd och arbete. Vi har också haft en relativt stor grad av frihet, som nu tyvärr hotas av alla möjliga dumheter. Att ekonomin inte går bättre än vad den gör är ännu ett orosmoln. Så var är reformerna?

Att sossarna inte lyckades förbättra något under sina åtta år är jag inte förvånad över. Tvärtom försämrade de i princip allt och inte minst energipolitiken gick åt helvete, bokstavligen talat. Men den nya regeringen hade en hög svansföring och består dessutom av partier som vilar på konservativ och liberal grund. Må så vara att de övergett stora delar av äkta liberalism, men de är ju ändå för fritt företagande för bövelen – så varför inte förbättra för företagen och börja satsa?

Sveriges kronkurs är körd i botten efter sossarnas maktmissbruk, men den är relativt lätt att stärka och dessutom på många olika sätt. Regeringen måste börja med att underlätta för både inhemska och utländska företag att investera i Sverige, men den kanske absolut viktigaste frågan är att få fart på folk som går på bidrag.

Vissa steg har tagits mot att minska bidragsberoendet, men det är långtifrån tillräckligt. Människor måste ut i arbete och det måste ställas krav. Idag behöver arbetslösa exempelvis bara söka några få jobb per månad (tror det varierar, men det är färre än tio arbeten) och det är absolut inga krav på att söka alla sorters branscher som man kan ha en rimlig chans att få ett jobb inom.

Att det inte finns jobb till alla är en myt, det finns gott om jobb men företagare drar sig för att anställa och det av goda skäl. Arbetsgivaravgifterna är alldeles för höga och det här är något som många inte fattar. Ska man ha en bruttolön på 20 000 så kostar den arbetsgivaren nästan 30 000. Lönerna är många gånger också inte tillräckligt mycket högre än bidragen, varför det inte är särskilt lockande för många som hellre går på bidrag.

Nästa rejäla åtgärd som behövs är att sänka kostnaden för energi. Att driva företag kostar energi, oavsett om det är el eller bensin som behövs. Låga energipriser gör det lättare för företag att få en god ekonomi och här kan jag inte förstå varför inte nuvarande regering direkt avskaffar elskatten och dessutom går sina löften till mötes om att minska eller rentav ta bort reduktionsplikten.

Sedan tror jag att köputrymmet skulle öka ordentligt för svenska medborgare om marginalskatten minskades ordentligt, eller togs bort helt och hållet. Det måste löna sig att arbeta hårt och göra karriär, annars får vi ett samhälle där det är lättare att skita i allt och gå på bidrag.

Med tanke på matpriserna i landet vore det också önskvärt att matmomsen minskade och att regeringen satsade hårt på att underlätta för inhemsk matproduktion. Att det är billigare att köpa oxfilé från Sydamerika är ett väldigt tydligt tecken på att mycket är fel. Det går att odla väldigt mycket mer i Sverige och vi kan utöka antalet djur.

Fler saker som regeringen kan göra är att skjuta till pengar för att bygga ut infrastruktur såväl som kärnkraft. Vägar är redan dåligt underhållna i landet och det behövs väldigt många förbättringar (som fler filer, bättre motorvägar).

Men återigen, var är alla reformer? Varför hör vi ingenting från regeringen om att gasa sig ur krisen?

4 Comments

 1. Håller med dig i stort. Men när det gäller reduktionsplikten skrev faktiskt en politiker från regeringen i lokaltidningen här om varför det inte går att göra ändringar fortare. Det var lagar och regelverk kring omställning av bränsleproduktionen som ställer till det. Därav inte möjligt förrän till kommande årsskifte.
  Däremot tycker jag att man borde ta bort reduktionsplikten helt, inte bara minska. Finns en intressant forskarrapport från miljöexperten och docenten Stefan Wirsenius på Chalmers, med flera forskarkollegor. Skrivs lite kort här på länken och forskarrapporten i ansedda tidskriften Nature finns länkad i texten. https://sverigesradio.se/artikel/miljoexperten-reduktionsplikten-minskar-inte-utslappen-ta-bort-den

  • Håller helt med om att den borde tas bort helt och hållet. Kände inte till det där med reglerna som gör att det tar tid, men bra i så fall om de kunde kommunicera kring vad som kommer hända på sikt. Tack för tipset om Wirsenius, ska genast läsa på.

   • Javisst borde regeringen kommunicera tydligare, det gäller flera områden. Nu bjuder man tyvärr in till gnäll från oppositionen med Maggan i spetsen.
    När det gäller Wirsenius forskarrapport så har den fått väldigt lite uppmärksamhet i vanlig media. Det beror givetvis att den går emot gällande politiskt korrekta agenda. Samma sak kan man se inom området elförsörjning. En sån som professor Jan Blomgren släpps endast fram minimalt i debatten.

    • Media är helt enkelt alldeles för styrt och/eller har en egen agenda. Trist. Jag ska kolla in Jan Blomgren direkt.

Comments are closed.