Alternativa investeringar 1 – Whisky

Det är minst sagt nödvändigt att investera för att få dina pengar att växa, men börsen är inte det enda stället eller alternativet. Ett mycket intressant alternativ är whisky. 

Nu går det visserligen att investera i whisky på börsen också, men jag tänkte mest på alternativet att köpa flaskor och ställa undan, för att sälja dem senare. Det kräver att du läser på en hel del om whisky, men om det är ett område du ändå gillar blir det betydligt enklare. Efter mina relativt enkla efterforskningar är det inte svårt att inse att det fungerar med whisky som med allt annat. Ju mindre utbud och större efterfrågan, desto bättre pris. Det gäller bara att ha tiden med sig.

Leta därför efter sällsynta sorter och gärna jubileumsutgåvor – men inte vilka sorter som helst. Det ska vara erkänt goda sorter och gärna mycket begränsade upplagor. Mackmyra har insett det här och ett bra exempel är Svensk Rök.

För att lyckas, om du själv gillar whisky, bör du också se till att varje gång du köper en whisky för att investera köpa en extra. Det gör att du kan ha ett bjudexemplar och ett som du aldrig rör. Ungefär som med alla långsiktiga investeringar.

Bygg också gärna ett bra förvaringsutrymme. Whiskyn ska stå upp, det ska vara svalt och mörkt, och helst ska du inte ens plocka ut flaskan ur sin förpackning.

Frågan är förstås hur länge du ska vänta. Förmodligen längre än vad du tror, men har du bara tålamod kan du få igen investeringen med en mycket god utväxling. Risk finns förstås, men i värsta fall har du ett bra lager med god dryck. Dessutom har du alltid en mycket uppskattad present till dina vänner som också uppskattar whisky.

Ett annat alternativ är förstås vin, men det är ett ämne för en helt egen artikel.