Vad händer med SAS?

En av dagens stora nyheter inom den svenska finansvärlden är att den svenska staten försöker sälja SAS. Vilket tydligen ska ha varit på gång ett tag, och i sak tycker jag det är helt rätt – en stat ska inte ägna sig åt verksamheter som privata företag gör mycket bättre. Det var förmodligen rätt en gång i tiden, då en väl fungerande flygtrafik är en förutsättning för att ett land ska kunna utvecklas. Men vad kommer att hända med SAS i framtiden? 

Det är naturligtvis alltid svårt att spekulera om vad som händer med olika företag, och det här inlägget ska absolut inte ses som någon form av sanning, bara spekulativa tankar. Jag flyger dock mycket, både privat och i tjänsten, och har flugit med många olika flygbolag. Jag måste därför fundera på om ledningen på SAS ägnar sig åt att själva flyga med konkurrenterna. SAS har nämligen två stora utmaningar inför framtiden och jag är osäker på om de förstår de här utmaningarna.

LÄS MER: Affärsvärlden rapporterar om att regeringen försöker sälja SAS

Den första handlar förstås om priset. Den utmaningen tror jag att SAS ledning kan förstå, men eftersom jag inte tror att de förstår den andra utmaningen vill jag hävda att de inte har förstått den första heller. Priset på en SAS-biljett är inte vare sig högre eller lägre än andra flygbolag (undantaget lågprisbolagen), även om jag tror att de ofta placerar sig något högre än exempelvis Lufthansa eller KLM.

Däremot har de inte fattat att en macka ombord på ett flyg till Storbritannien eller Tyskland inte är mycket begärt, men däri består skillnaden mellan SAS och exempelvis Lufthansa. Jag vet inte vad det kostar flygbolagen att ordna en macka och en dricka, men jag har svårt att tro att det är där man skapar marginalerna. Däremot skapar det en trivsel. Nu får man kaffe eller te hos SAS, men inte ens en kaka. KLM bjuder på en macka (som inte är världsimponerande) och valfri dryck.

sas

På långdistansflygningar i ekonomiklass hos SAS ingår fortfarande maten, men inte alkoholhaltiga drycker. Flyger du Lufthansa, KLM eller Virgin i ekonomiklass ingår allt, även om det förstås inte är obegränsade mängder – vilket i sig är bra, för mycket alkohol ombord i en ståltub är en onödig risk. Ett glas vin till maten är kanske inte det viktigaste i livet, men det är en skillnad som SAS har jämfört med konkurrenterna och det tror jag inte lönar sig i längden. Varför dra in på upplevelsen när det är tråkigt nog att flyga som det är?

Jag kan också uppleva en rätt stor skillnad i service mellan olika flygbolag. En del flygbolag har rätt snorkig personal som verkar rätt ointresserad av service, men inte SAS. Jag tror att SAS lever mycket på sin personal, mer än den service de kan erbjuda.

För övrigt tycker jag det är ett ofog att låta passagerare släpa med sig allt bagage ombord, istället för att begränsa bagaget ombord till handbagage och eventuella varor som inhandlats på flygplatsen. Det här är något alla flygbolag lider av och varenda flygning brukar innebära ett pusslandet av alltför stora väskor som ska flyttas runt i ett mycket begränsat utrymme. Det tror jag inte någon av flygbolagen fattar, vilket de borde göra. En snabb ombordstigning underlättas av att få väskor följer med in i kabinen.

Till slut hoppas jag verkligen att SAS klarar sig. Trots allt gillar jag det gamla hederliga flygbolaget.

[sgmb id=”1″]

2 Comments

Comments are closed.