Vintermörkret ger inte mycket solenergi

vintermörker

Ni som följt bloggen ett tag vet att jag investerat i solpaneler och jag har från dag ett varit väldigt nöjd. Jag vet att det tar ett tag innan de betalat sig, men samtidigt ser jag fler fördelar än bara den rent ekonomiska.

En stor fördel är att inte behöva betala dubbla skatter till staten. Det är en ren principfråga att dubbelbeskattning är fel och borde förbjudas. Jag kan fortfarande inte förstå hur det kan vara okej att lägga moms ovanpå en energiskatt, men å andra sidan kan jag inte heller förstå hur miljöpartiet kan få vara kvar i svensk politik – än mindre i riksdagen.

Men mitt i vintermörkret blir det inte mycket solenergi. Då hade det varit fint om vi hade både solenergi och kärnkraft att tillgå som energislag i Sverige, men även där har miljöpartiet gjort allt de kan för att avveckla fullt fungerande kärnkraftkraftverk (som ger ren energi).

Nu är det som det är med den saken, som förhoppningsvis kan rätta till sig vid nästa val. Så vad gör vi under tiden för att a) minska el- och uppvärmningskostnader och b) undvika dubbelbeskattade energislag?

Ved är det naturliga valet för uppvärmning, åtminstone enligt mitt enkla förmenande. Det finns gott om ved, det är i sig så naturligt det går och kostnaden för värmen är relativt låg. Dessutom skapar det en skön stämning.

Att sedan göra allt man kan för att inte förbruka mer el än nödvändigt är på något sätt en självklarhet för alla oss som vill nå ekonomiskt oberoende. Det är ibland enklare sagt än gjort, inte minst med alla prylar som står på standby, men ett enkelt grenuttag med en strömbrytare löser enkelt den frågan. Frågan är förstås om man får igen inköpet av grenuttaget på besparingen…

Har du inte ved och är beroende av direktvärmande el är det förstås läge att göra något åt det. Direktverkande el är nästan lika illa som en oljepanna, men båda kan med fördel bytas ut mot värmepump (luft/vatten eller berg). Komplettera med en kamin så har du stora möjligheter att få ner uppvärmningskostnaderna radikalt.

Dessvärre tror jag inte att elpriset kommer att sjunka. Hade vi fått till ordentliga investeringar i elnät och nya generationer av kärnkraftverk så kanske det hade kunnat hända, men det krävs en helt annan politisk vilja. Grundläggande tjänster som el måste få vara billiga i ett land där solen lyser med sin frånvaro stora delar av året och där det dessutom kan bli rejält kallt.

4 Comments

 1. Hej, är det verkligen billigt att elda med ved? Visst om man räknar bort eget arbete och tänker att evt. egen skog är gratis, men det är den ju inte egentligen. Det finns alltid en alternativkostnad. Elda med egen ved kan vara fördelaktigt för många med förutsättningarna, men i en generell jämförelse måste ju kostnader och tid för själva veden räknas med.

 2. Jag är helt med på hur du menar. Jag brukar dock aldrig ta med egen tid i beräkningarna, mycket för att det blir komplicerat. Tiden jag putter in i något som ger besparingar får jag ju tillbaka i slutänden om jag kan investera pengarna.

  Men, med det sagt. Jag ser det som att så länge man har tillgång till egna träd att göra ved av så ja, då är det billigt att elda med ved. Det har dock några förutsättningar, exempelvis att du sotar själv. Tar du med kostnaden för sotaren försvinner en betydande del av vinsten.

  Det handlar inte heller om några enorma besparingar, men alla kronor är viktiga kronor.

  Dessutom ger ved en ökad självförsörjningsgrad.

  Och tack för bra kommentar. Viktigt att belysa alla frågor ur flera perspektiv.

 3. För mig är arbetet med veden “motion” samt att jag tycker de är kul att elda med ved, räknar man med en 2 kubiks isolerad tank som värms på första eldningen är priset långt under vad elvärme kostar.

  • Ja, precis. Det är bra motion dessutom där man får jobba med hela kroppen. Intressant det där att värma vatten, jag har för lite erfarenhet där men tycker det är superintressant att lära mer.

Comments are closed.