Tjäna extra pengar på fungerande sidoinkomster

sidoinkomster

Sidoinkomster är förstås extra eftertraktade i dessa tider när både varsel, uppsägningar, permitteringar och mörka ekonomiska moln överskuggar vår tillvaro. Men vilka sidoinkomster finns och hur väl fungerar de?

För oss som strävar efter ekonomiskt oberoende är det inget nytt med fler inkomstströmmar. Sidoinkomster är bara ett annat namn på inkomstströmmar, även om de ibland är mer temporära. Som exempelvis att röja i garderober och garage. Men det finns fler sidoinkomster som kan fungera som inkomstströmmar mer eller mindre kontinuerligt.

Exempelvis röjde vi i garaget nyligen och lyckades sälja en cykel för mer än vad jag hade väntat mig. Det kan man förvisso bara göra en gång när det gäller prylar man har på lager och inte använder, men det finns gott om exempel på människor som dammsuger både Blocket och Tradera på prylar för att sälja dem vidare till ett högre pris.

Det förutsätter dock att du är duktig på att värdera, något som långt ifrån alla är. Risken är relativt stor att du gör förlust, och ännu större när du börjar utan att ha erfarenhet.

Jag har försökt att lista lite andra sidoinkomster som kan ge extra pengar in (som du naturligtvis ska använda för att investera och skapa passiva inkomstströmmar). Kriteriet jag använt när jag listat möjligheterna nedan är att det inte ska krävas särskilt mycket förkunskaper och att det går att komma igång utan att investera en massa pengar.

Då kör vi igång.

Panelundersökningar

Det finns en hel del företag som erbjuder kontanter för betalda undersökningar. Tiden du behöver lägga ner motsvarar en timlön på ungefär 50 kronor i de bäst betalda undersökningarna, så räkna inte med att bli ekonomiskt oberoende i första taget. Men tänk på att varje krona in är en krona du kan investera och skapa nya kronor.

Några av panelföretagen betalar uruselt, så var noga med att granska villkoren. I något fall när jag kollade runt låg timpengar på under tio spänn, vilket i alla fall i mitt fall inte är ens i närheten av vad jag vill ha i ersättning för min tid.

Här är några panelföretag som du kan börja med:

Nordic Panel
Lifepoints
Åsiktstorget
Toluna

Erbjud din hjälp

Att kunna erbjuda andra din hjälp för enklare uppgifter har länge varit en väl fungerande sidoinkomst. I den här kategorin hittar vi allt från barnpassning till att gå ut med hundar. Tidigare har den här sortens hjälp varit begränsad till väldigt snäva kretsar, det vill säga du har fått marknadsföra dig själv och ofta fått kunder inom folk som känner dig.

Nu finns det sajter som exempelvis Care, där du som vill tjäna lite extra stålar kan registrera dig och den som behöver hjälp kan söka upp folk i närheten. Det finns fler sajter som gör samma sak, som Grannar och Taskrunner.

Ett annat extraknäck som alltid är både välkommet och eftertraktat är att sitta barnvakt. Mängder av föräldrar behöver ett avbrott i föräldraskapet och är villiga att betala en slant för det. Det kan förstås vara svårt att hitta föräldrar som behöver hjälp utanför den vanliga bekantskapskretsen, men som tur är finns tjänster som babysits.se – och det är gratis att registrera sig.

Sälj digitala tjänster

Det finns förvisso ett stort behov av tjänster som kan utföras digitalt. Som programmering, copywriting, web design och så vidare. Alla dessa förutsätter att du har någon form av förkunskap eller specialintresse, så därför går de bort.

Dock har alla företag numera behov av att ha folk som kan granska innehåll. Visst kan man argumentera för att läsförståelse är någon form av förkunskap, men har du kommit så här långt i att läsa den här artikeln kan du med all sannolikhet ägna dig åt att lusläsa de texter ett företag lägger ut på sin hemsida eller i sina reklamutskick. Hör av dig till valfritt antal företag på webben och erbjud dig korrekturläsning till ett attraktivt pris så lär du få napp.

Bli föreläsare

Det här faller eventuellt också inom segmentet där du behöver förkunskaper, och själva färdigheten att föreläsa är inte helt lätt. Men sajter som Noor söker efter folk som kan utbilda andra. Noor är vad de själva säger att jämföra med en digital lägereld, en plats där man kan sitta och lyssna till någon annan som lär ut. Så har du något att lära ut och kan tänka dig att göra det publikt så kan det vara en nog så god sidoinkomst.

Bli statist

Att bli skådespelare kräver förkunskaper, men det krävs (i princip) inga förkunskaper att bli statist. Enligt statist.se kan alla bli statister och ofta efterfrågas just “vanlighet” bland statister. Ersättningen för en heldag är runt en tusing, så relativt okej betalt. Dock inga garantier för jobb om du registrerar dig, men absolut ett alternativ till att tjäna lite extra pengar.

Starta homeparty

Jag var lite tveksam till om jag skulle ha med det här som tips, eftersom det i många fall känns som bondfångeri och ett sätt att lura av sina bekanta pengar.

Men om det sköts på rätt sätt och förutsättningarna är att inbjudan verkligen talar om för deltagarna att det inte finns några som helst köpkrav är det ett alternativ som jag ändå kan lista med rent samvete.

Homeparty kan vara ett sätt att tjäna ett par extra kronor samtidigt som man får chans att umgås.

I dessa tider är det förstås mest lämpligt att utföra ett hemmapartaj virtuellt. Är man tidigt ute med att använda video kan det säkert bli en konkurrensfördel.

Var dock väldigt noga med att välja ut vilket homeparty-företag du vill arbeta med. Det finns gott om skojare och om du som säljare inte får en rejält portion av vinsten ska du inte ge dig in i det här – i synnerhet inte om du är desperat.

Sidoinkomster av att hyra ut

Det går relativt enkelt att få till en sidoinkomst av att hyra ut en bostad man har eller delar av den. Inte minst via sidor som AirBnB. Och upp till 40 000 kronor kan du tjäna utan att skatta för den här inkomsten. Tänk bara på att noga granska dina hyresgäster, särskilt om det är för längre åtaganden.

Fler tips på sidoinkomster?

Har du fler tips på sidoinkomster får du mer än gärna tipsa. Glöm inte att alla kronor är viktiga och kan du investera en krona har du en pengamaskin som jobbar för dig dygnet runt.