Säg nej till prishöjningar

prishöjningar

Vi som är på väg ut ur ekorrhjulet känner väl till grunderna i att spara och tjäna pengar. Spara så mycket som möjligt och tjäna så mycket som möjligt. Därför är det hög tid att behandla ett otyg som många leverantörer ägnar sig åt. Prishöjningar och dessutom oskäliga sådana. 

Upprinnelsen till den här artikeln är att min larmleverantör ville höja månadskostnaden med 19 kronor. Du kanske tycker att 19 kronor per månad inte är så mycket och du kanske rentav ignorerar kostnaden, för det är ju inte så mycket pengar. Men det är helt fel. 

Tänk istället så här. 19 kronor är 238 kronor per år. Drygt två uteluncher eller cirka 15 mellanmjölkpaket på 1,5 liter. Varför är det något du bara ska ge bort för att en leverantör inte har varit duktig på att kontrollera sina kostnader eller för att de vill ha en högre vinst? 

I mitt fall var höjningen dessutom nästan 7%. Drygt fem procent mer än inflationen. Fullständigt omotiverat. 

Ska jag godkänna några prishöjningar måste jag få någonting mer för dem. Bättre service, bättre produkter, bättre tjänster. Annars förväntar jag mig samma pris, eller varför inte sänkt pris? Det företag jag anlitar för hemförsäkringar gjorde faktiskt det, de sänkte priset eftersom de haft lägre kostnader. Det gillar jag! 

Prishöjningar får vi överallt i samhället hela tiden, det är faktiskt det som inflationen består av. Det betyder inte att vi måste acceptera dem och särskilt inte de prishöjningar vi kan påverka. Alla dina leverantörer som hör av sig ska du tvärvägra prishöjningar och be dem återkomma när de har fått lite sunt förnuft. 

Tänk också på att det vanligtvis är relativt enkelt att byta många leverantörer. Tveka inte om de är hårdnackade. Bara de tjänar på prishöjningar. Nästa steg för oss alla är att varje år begära prissänkningar. Har man exempelvis varit en skadefri kund hos ett försäkringsbolag borde det mer än något annat föranleda en sänkning av priset. Inte tvärtom. 

2 Comments

  1. Jag håller med generellt, men skulle ändå tänka mig för innan jag jagade detta. Risken är att man blir runtslussad i telefonväxeln och jaga någon i en timme bara för att kanske få ett nej i slutändan. Payoffen är helt enkelt för liten mot tidsåtgång.

    Sen så är det en årlig ritual att ringa bredbandsleverantören och säga att man har fått ett bättre erbjudande och vill byta, ja då får man introduktionespriset ett år till. Har funkat i 5 år ??

    • Bra input, tar det en timme måste vinsten vara stor för att det ska löna sig, men ser man bara till att ringa på lågbelastningstider går det att komma undan med 5-10 minuter. Och då är det mer än värt insatsen. Särskilt som det också efter ett tag blir en form av tävling mot sig själv. 🙂

Comments are closed.