Facklig diktatur

Jag kanske är tjatig, men för mig är det viktigt med frihet och jag tänker fortsätta slåss för frihet – inte minst genom att uppmärksamma politiska frågor som har att göra med frihet.

Ibland finns det rättvisa och det gladde mig oerhört att Stockholms tingsrätt slog fast att Transportarbetareförbundet gjorde fel när de uteslöt en av sina medlemmar för att han är SD-politiker. Anledningen de angett var att det strider mot syftet i Transports verksamhet att vara aktiv medlem i Sverigedemokraterna. Samtidigt på deras hemsida står det att förbundet ska arbeta för politisk, social och ekonomisk demokrati.

Hur kan man arbeta för politisk demokrati om man utesluter människor som är aktiva i Sveriges tredje största parti?

Kanske än mer intressant är att ett fackförbund som ska arbeta för ekonomisk demokrati har en ordförande som inte har några problem att använda medlemmarnas pengar för att åka till Sydafrika tillsammans med sin hustru (som han inte betalade själv). Samma sak med en resa till Mexico.

Dessutom åkte ledningen till Singapore två år i rad för runt 600 000 per tillfälle.

Det är ett ohyggligt hyckleri som pågår, och ovanpå svineriet med medlemmarnas pengar har de aktivt uteslutit (vilket jag anser är diskriminering) människor från att vara medlemmar bara för att se är aktiva i ett demokratiskt parti.

Nu kan jag i och för sig undra vem som vill vara medlem i ett fack där ledningen pissar på sina medlemmar och i vanlig LO/sosse-anda inte har en aaaaaning om varför det är olämpligt. Ordföranden har inte haft någon koll på kostnaderna och han tittade inte på vad det skulle kosta innan… Nä, varför skulle han gjort det, han är ju bara högsta ansvarig för ett förbund som är satta att förvalta andras pengar…

Nåväl, det var bra och rätt och riktigt att tingsrätten dömde till medlemmens favör. Vilket politiskt parti man är aktiv inom ska inte spela någon roll för medlemskap i en facklig organisation. Facket är till för att organisera och tillvarata arbetstagarnas intressen, inte verka för sin egna vänstervridna politiska dagordning.

4 Comments

 1. Håller med. Jag tycker det är fantastiskt att anno 2021 fackförbund håller på med den typen av mobbning. Man hänvisar till luddiga argument som “värdegrund”. Jag brukar alltid fråga folk som kritiserar SD pga bristande värdegrund, om de kan ge några exempel i deras partipolitik som inte har en bra värdegrund. Det blir antingen helt tyst eller försöker man med nån enkel fint som “de är rasister”… åter igen, kom med exempel, vilket de aldrig klarar av.

  Politik och fackligt engagemang hör inte samman, punkt.

  • Exakt så, det finns aldrig några konkreta exempel. Och i jämförelse finns det ett annat parti som har en värdegrund som går ut på att ta ifrån folk rätten att äga, men den värdegrunden kritiseras aldrig…

 2. Du gillar frihet men tycker inte att en förening ska vara fri att bestämma medlemsvillkoren? Vem tycker du vore lämplig att diktera dem? Staten?

  • Jo då, jag gillar verkligen frihet. Men det finns gränser även där, vi har lagar och regler för att folk inte ska kunna gå och slå varandra på käften.

   Samma sak här. En förening kan inte vara fri att bestämma *vilka* medlemsvillkor som helst. Vad hade du sagt om en fackförening bara var till för vita? Varför ska det vara okej att vara en förening som är till för alla, utom SD?

   Frihet är bra, men den måste förvaltas under ansvar.

Comments are closed.