Världen gick inte under den här gången heller

världen gick

Efter runt åtta procents nedgång på några dagar har börsen återigen stängt på minus, men världen snurrar ändå på. Det är stökigt på flera marknader men för den som investerar långsiktigt är den här nedgången ingenting annat än hälsosam. 

Så lyssna givetvis inte på mitt (ironiska) råd jag postade för några dagar sedan om att sälja allt, börja istället fundera på om du ska köpa fler poster i dina favoritaktier, eller om du vill vänta lite till. Nedkylningen har gjort en hel del aktier rätt attraktiva, som både Volvo och Clas Ohlson. Clas Ohlson är beviset på att en lägre kurs kan göra en aktie riktigt intressant, trots höga risker med fysiska butiker. I dagsläget ligger direktavkastningen med Clas Ohlsons ambition att dela ut 6,25 kronor per år de närmaste två åren på över 8%.

En annan riktigt intressant aktie efter nedgången är Investor, som i dagsläget har en substansrabatt på 25%. Vilket är smått fantastiskt för ett så välskött företag som dessutom sprider riskerna på ett kontrollerat sätt. Frågan är om vi kommer att få se en utdelningshöjning nästa år, direktavkastningen är trots att kursen backat lite för låg, men å andra sidan är riskspridningen en positiv faktor.

Det finns givetvis alltid risker med att köpa när alla andra säljer. Storföretag kan gå i konkurs, se bara på vad som håller på att hända med Sears. Därför är det givetvis viktigt att köpa aktier där bolagen har en sund syn på ekonomi och klarar av att ställa om när världen förändras. Bra företag som är värda att äga klarar av stormar och kan hantera en stökig omvärld. Riktiga värden har oftast väldigt lite att göra med aktiekursen. Jag som förordar amortering i privatekonomin tycker förstås att företag som har en rimlig skuldsättningsgrad gör ett bra jobb. De klarar sig också bättre när det blir stökigt.

Glöm inte att det finns andra alternativ än bara aktier, som Lendify och Reinvest24. Men som sagt, världen gick inte under den här gången heller och jag tror inte att den gör det nästa gång heller. Även om jag tror att en zombieapokalyps inte är långt borta.