Förenta Nationerna måste reformeras

Med anledning av händelserna i Ukraina står det återigen klart att Förenta Nationerna har gjort sitt. FN står fullständigt handfallet vid den här sortens konflikter, och vad ska vi då ha FN till? Driva klimatfrågor utan resultat?

Grundanledningen till att FN inte fungerar är säkerhetsrådet och dess fem permanenta medlemmar med vetorätt. Det är ungefär som att låta klassens huliganer bestämma agendan. Så fort de inte vill gå med på något måste alla andra ändra sig.

FN byggde på Nationernas Förbund och givetvis var syftet gott. Samarbete och fred för att göra det bästa för mänskligheten och planeten. Problemet är att det inte fungerar, det finns ingen demokrati i FN. Hade demokratin fungerat skulle FN agerat kraftfullt mot Rysslands aggressioner och saken hade varit utagerad. FN-trupp skulle redan ha varit på plats i Ukraina för att försvara och bevaka Ukrainas rätt till självständighet.

Det enda som är etablerat på ett bra sätt är de mänskliga rättigheterna. Läs gärna igenom dem och inte minst den avslutande artikel 30. Ryssland bryter mot hur många som helst av rättigheterna och ändå får de vara en permanent medlem av säkerhetsrådet. Det är patetiskt och visar hur dömda vi som art är. Kan vi inte enas bättre än så här så kommer vi inte vidare.

Det finns bara ett sätt att hantera länder som ska invadera andra. Med kraft och beslutsamhet. Ryssland borde ha isolerats för länge sedan och de länder som handlar gas eller olja från Ryssland bidrar bara till att ingenting ändras.

Vad det gäller Ryssland som land så har jag två kommentarer. Det ena är att världen utanför Ryssland kan inte förändra Ryssland. Det måste de ryska medborgarna själva göra. Vill de ha en diktator så får de fortsätta ha en diktator. Vill de ha demokrati så måste de själva lösa det. Det kan inte FN eller någon annan göra.

Samtidigt får vi inte glömma att frihet, samtal och demokratiska krafter måste uppmuntras var de än finns. Det är därför det har varit så otroligt farligt att kommunisterna i Sverige (S, MP, V, FI) har gjort allt de kan för att tysta de som tycker annorlunda. Det visar bara på vad de vill ha och vi som sitter tysta låter dem kontrollera oss, våra friheter och rättigheter.