Lönar sig storpack?

Jag har inte någon som helst vetenskaplig undersökning bakom mig vad det gäller det här inlägget, men jag har några funderingar angående storpack. 

Till att börja med brukar storpack alltid vara billigare än mindre förpackningar. En liter tvål är billigare än en halv liter, sett till volym. 750 gram flingor kostar mindre än 500 gram, åtminstone om man ser till kostnaden per gram.

Vad det gäller flingor så kanske det blir billigare, förutsatt att vi som köper inte äter dubbelt så mycket flingor bara för att vi råkar ha mycket mer flingor hemma. Men vad det gäller tvål, rengöringsmedel, fönsterputs, tändvätska, you name it, så är förpackningarna oftast designade så att det är lätt att spendera mer av råvaran. Tvål är det bästa exemplet. En tvålpump med flytande tvål är betydligt större i storförpackningsfallet, och mindre i den mindre förpackningen. Det gör att när man pumpar fram tvål kommer det ut mer tvål från storförpackningen är den lilla förpackningen. Och konsumerar man mer tvål blir det inte billigare, bara en större upplevelse. Om man nu ser saken på det sättet.

Den som verkligen vill jobba med storpack ser till att granska förpackningen lika mycket som priset. Några storpack är enkla att syna och en del utgör inte ens något problem. 1,5 kilo havregryn kommer i samma sorts förpackning som 1 kilo, vilket gör att för den som bara använder en deciliter varje gång utgör storpacket inte något problem.

5 Comments

 1. Hur snålsprutande tvålpump man än har är den billigaste tvålen (med god marginal) ändå gammal hederlig fast tvål.

  Beträffande havregryn gäller det att hinna göra slut på förpackningen. Blir den stående ett tag blir det en otrevlig bismak.

 2. Blir det? Jag har aldrig råkat ut för det, och nu har jag lyckats köpa på mig ett par extra förpackningar. Mer på lager än vanligt, jag får öka konsumtionstakten.

  • och just det, du har helt rätt, hederlig gammal fast tvål är absolut mest ekonomisk!

 3. Sen får du lägga en liten kostnad för lager på det. Dels för att det kostar att köpa mer varor och lagra hemma (ränta/alternativkostnad), dels för att lagret inte är gratis (el, ränta för använda kvadratmeter osv.) .
  Dessutom ökar risken att du behöver kasta något för att varor förfars om du har ett större lager. Så det är en avvägning.
  Sen kan man jämföra med att tillverka sakerna själv. Just tvål är ganska enkelt att göra, och mellan tummen och pekfingret så går man plus.

  • Så sant. Tillverka sakerna själv gillar jag, det har dessutom bonuseffekten att man vet vad sakerna innehåller.

Comments are closed.