När räntorna går upp

räntorna går upp

Ni som följt den här bloggen ett tag vet hur mycket jag har argumenterat för amortering och att helt amortera bort bolån såväl som alla andra lån.

Nu när räntorna går upp blir det ännu mer aktuellt. Senast idag skrivs det om hur höjda räntor pressar svenska hushåll och att vi kan se kraftigt sjunkande bopriser.

Jag vet att det finns många som argumenterar för att pengarna som man annars amorterar kan användas bättre och genom att investera dem går det att få bättre avkastning. Det stämmer, men långtifrån alla lyckas med det och det vanligaste sättet att använda extrapengar på är på en charterresa eller en större grill.

Istället borde varenda person med ett lån se det som en brinnande kris och amortera allt som går till dess att lånet är avbetalat. Har du inga lån på din bostad behöver du inte heller oroa dig över stigande räntor, då blir stigande räntor istället något du kan använda för en lågriskinvestering.

Att ha sitt primära boende avbetalt skapar handlingsutrymme för att investera ännu mer. Att sänka sina fasta kostnader gör att du blir mindre sårbar för prisökningar, även om inflationen alltid påverkar.

Det finns många sätt att öka sin amortering. Exempelvis ta skatteåterbäringen, sluta röka, ta med egen lunch, aldrig köpa kaffe på stan, och många andra enkla tips för att sänka kostnaderna.

Tyvärr har vi fastighetsavgift i Sverige, och kommunisterna vill återinföra fastighetsskatten. Något som förstås påverkar både frihet och äganderätt. Varför ska staten ha rätt att beskatta ägande? Det är grundläggande fel.

2 Comments

  1. Nu när inflationen är sisådär 4% högre än räntan bör man istället maximera lånet.

    • Det är förstås ett sätt, om du kan ha avkastning på kapitalet som överstiger räntan och inte använder det för att åka på charterresor.

1 Trackback / Pingback

  1. SEB levererar stort - Money Cowboy

Comments are closed.