Din hälsa är värd guld

Har du någonsin funderat på vad din hälsa är värd? Faktum är att den är värd guld, bokstavligen. Då menar jag faktiskt inte i något metafysiskt syfte, vilket säkert kan stämma, och inte heller i vad du skulle kunna få för dina friska organ på svarta marknaden. 

Nej, vad jag menar är att det finns faktiskt pengar att tjäna på att sköta om hälsan. Om du börjar med att undvika kostsamma träningsalternativ så kostar det ändå lite att träna. Löparskor, en cykel, hantlar, vad det nu kan vara… Men det är en liten del av alla pengar du kan tjäna om du ser till att ta hand om dig själv.

Men innan jag berättar om vad jag menar så tänker jag ändå upprepa vad alla redan vet. Tränar du så mår du bättre. Du lever förmodligen längre och får helt enkelt bättre livskvalité. Det är givetvis viktigare än alla pengar i världen, eftersom hur mycket du än skulle vilja kan inga pengar köpa dig ur dödens klor om det skulle gå illa.

Med det sagt, så kan du också tjäna pengar på att vara hälsosam. Eller rättare sagt, i första hand spara pengar. För om du sköter om dig och din kropp behöver du inte bli sjuk på grund av att din kropp går sönder. Vilket den kommer att göra förr eller senare, men genom att träna, äta rätt och sova ordentligt håller kroppen längre.

hälsa är värd
Nej, det är inte Moneycowboy på bilden.

Kostnaden för sjukskrivningar i Sverige uppgår till 57 miljarder, sett till förra året, enligt bland andra Sydsvenskan. Det ska enligt samma artikel motsvara 170 000 sjukår, om alla sjukskrivningar räknas om till hela år. Jag är helt övertygad om att en stor del av de här sjukskrivningarna hade kunnat undvikas med förebyggande arbete.

Det här gäller naturligtvis också dina tänder. Sköter du om dem och inte glömmer bort tandtråden kommer du att kunna spara stora pengar i framtiden.

Dessutom kan du faktiskt tjäna pengar på din hälsa. Om du undviker att vara sjuk tjänar du mer pengar än om du hamnar i sjuksängen. Glöm bara inte bort att du inte ska träna för hårt. Det är lätt att dra på sig skador vid träning och som alltid gäller det att ha koll på säkerheten.

2 Comments

  1. Visst är det viktigt att inte träna för hårt, men i ärlighetens namn är det väl ingen större risk för de flesta av oss? Det känns lite typiskt svenskt att det alltid ska slängas in en brasklapp att 0,00000x procent av de som tränar blir träningsnarkomaner. Då skulle jag snarare säga att man inte ska ta i för hårt från start för att risken är att man ledsnar om man siktar för högt och inte når målen.

    • Jo, så sant, men samtidigt har jag sett många alfahanar som ska springa Göteborgsvarvet på en och en halv timme bara för att hamna på akuten med akut vätskebrist. Alla tar i alldeles för mycket med allt. Men du har absolut rätt, de flesta motionärer håller sig inom rimlighetens gränser.

Comments are closed.