Dags att så

Nu är det hög tid att så dina frö om du vill kunna skörda senare. Men frågan är förstås vad du ska plantera?

Jag har tidigare skrivit om att det går att spara pengar på att odla. Chili är en bra start om du vill ha många frukter till en väldigt billig peng. Det krävs förstås lite tålamod och ett par minuters omsorg per dag. Är du dessutom duktig på att ta hand om frukterna på det du odlar har du en evighetsmaskin. Chilifrö till exempel är det bara att torka och spara till nästa år. Förutom att det faktiskt går att få en hel del plantor, inklusive chili, att övervintra.

LÄS MER: Grillbaronen om att odla chili

Men precis som i växtvärlden är det dags att så ditt kapital redan idag om du vill kunna skörda imorgon. Eller om tio år. Många människor är rutinerade prokrastinerare och det gäller många gånger även oss som strävar efter Ekorrhjulet Exodus. Jag har tidigare skrivit om hur viktigt det är att låta varenda krona jobba. Lika viktigt är det att inte hela tiden söka trygghet. Du måste satsa och våga satsa om du ska komma någonstans. Det tar väldigt lång tid att spara ihop ett tillräckligt stort kapital för att lyckas, du måste satsa på intäkterna också.

Nu finns det visserligen de som lyckats på kort tid. Miljonär innan 30 är väl en av de mest kända, men det krävdes också en livsstil i flera år som kanske många har svårt att acceptera. Kan du öka dina intäkter snabbare än du sparar samma summa så är du hemma.

Ett sätt att faktiskt öka intäkterna är att odla ännu mer. Och du förstår säkert liknelsen, även om det går att tjäna pengar och inte bara spara på att odla. Gör du det bra och lite mer professionellt kan du med säkerhet börja sälja dina chilifrukter.