The sky is NOT the limit

Cervantes skrev det redan i Don Quijote, som någon sorts statement om att det finns gränser i livet: The Sky is the limit. Men det visade sig på 1900-talet att så var det inte. Sputnik och Apollo är två tydliga exempel på gränser som inte bara flyttats, utan fullständigt pulvriserats.

Precis så ska du också tänka när det gäller din ekonomi och din frihet. Låt ingen annan tala om att någonting inte går. När du berättar för dina vänner att du startat resan mot ekonomiskt oberoende och ekonomisk frihet, låt dem inte nedslå dig. Det kommer att finnas de som säger att det är omöjligt, precis som det finns gott om politiker på den vänstra sidan som säger att det bara är “för de rika” när det gäller möjligheter.

Givetvis finns det saker som är omöjliga. Den som tror att det går att flyga utan hjälp av maskiner eller rätt utrustning kommer att bli påmind väldigt väl om gravitationen om vederbörande kliver ut från åttonde våningen. Men före bröderna Wright var det få som trodde att det gick att flyga, och även om Jules Verne trodde på månresorna var det förmodligen betydligt fler som trodde han var galen. Dock visar mänsklig uppfinningsrikedom att vi människor klarar av saker som till synes verkar omöjliga.

Att hela tiden flytta gränser framför oss ligger i vår natur. 1800-talsmänniskorna kunde inte föreställa sig vår uppkopplade värld, och vi har svårt att föreställa sig vart vi kommer att vara om hundra år. Än mindre tusen år in i framtiden.

Samma sak gäller dig och din väg framåt, mot friheten eller vart du är på väg. Allt är möjligt. Om du idag jobbar i gruvan (inget fel med det) men vill till månen så går det. Ge dig f-n på det och kör. Vad är det värsta som kan hända? Siktar du på stjärnorna och når trädtopparna kom du i alla fall längre än om du bara satt på marken och stirrade upp.

Det gamla uttrycket “det är bättre att ge sig ut på isen och ha det glatt än att sitta i skiten och sörja” stämmer mer än väl. The sky is NOT the limit.