Vad får du för pension?

pension

Pension är den tid i livet då du drar dig tillbaka från arbetslivet. Åtminstone enligt den tidigare, gängse uppfattningen. Snittet världen över på när folk pensionerar sig är ungefär 65 år. Men, som så mycket annat för oss som strävar efter ekonomiskt oberoende, är det dags att slå hål på det här konceptet också.

Varför ska du ens sluta arbeta? För att du vill, kan eller för att du måste? Eller för att det du gör inte är tillräckligt intressant?

Väldigt få av oss som strävar efter ett ekonomiskt oberoende har tänkt att lägga oss på soffan likt Kronblom och inte göra något mer över huvud taget. Skillnaden är att det kommer inte att vara förvärvsarbete, men att sitta stilla och inte göra något leder bara till stagnation och för tidig död. Vi är gjorda för att hålla oss aktiva, både vad det gäller hjärnan och vad det gäller kroppen.

Vad det gäller den pension vi får från staten är det bara att inse att den kommer inte att räcka (om du inte har en bra tjänstpension plus ett eget sparande). Men om du för ett ögonblick struntar i pensionskonceptet helt och hållet och istället koncentrerar dig på din egen förmåga att skapa en pengamaskin som består av flera inkomstströmmar så kan du oroa dig mindre. Då kommer bara pensionen, när den än kommer, att vara en trevlig bonus.

Har du istället skapat en pengamaskin som skapar pengar åt dig för alla framtid behöver du inte staten. Du behöver ingen annan över huvud taget. Det är frihet på riktigt.

Vad du sedan ska göra under din pension är upp till dig, men ägna dig åt att ta hand om både din kropp och din själ.

Ska du lyckas ta dig till ekonomiskt oberoende måste du förstås amortera och skapa fler inkomstströmmar. Dessutom ska du se till att satsa på högre inkomster samtidigt som du sparar. Båda två behövs för att lyckas.

4 Comments

 1. Ja, att bli helt passiv är direkt farligt. Inte nyttigt, som du säger. Det har jag själv sett på nära håll, så det kommer jag akta mig för. Jag är också inne på att se eventuell pension som en ren bonus, om det blir någon.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

  • Egentligen är det rätt skrämmande att så många av oss inte ser pensionen som självklar, trots att så mycket skattepengar går, eller borde gå, till pensionen.

 2. Bra skrivet som vanligt.
  Exakt så tänker jag med, vara ekonomiskt fri så snart som möjligt. Den eventuella pension jag eventuellt får är bara en ren bonus, inte något jag räknar med.
  Vänligen
  //Jonas

  • Tack Jonas, och det är en sund inställning. Dessutom är det så viktigt att samtidigt investera i sin hälsa.

Comments are closed.