Miljöpartisternas arv

Hela Europa har en energikris. Det har absolut NOLL att göra med kriget i Ukraina. Energikrisen beror på idealisterna, de mest världsfrånvända teknokrater man kan hitta i politiken. Miljöpartisterna i Europa som lagt ner kärnkraft har skapat dagens energikris.

Det är inte heller bara i Tyskland och Sverige vi har sett samma rörelse, och det handlar inte bara om att lägga ner kärnkraft. Det handlar lika mycket om att försvåra eller förbjuda ny kärnkraft. Allt med tron att vindkraft och solenergi kan lösa energiutmaningarna, samtidigt som man också drev på allt man orkade för att allt skulle ställa om till eldrift.

Problemet med miljöpartister, eller som jag hellre vill kalla dem – miljökommunister – är att de fattar inte att deras drömmar måste förankras i verkligheten. Till att börja med finns det inte råmaterial nog till att ersätta mer än några procent av världens fordonsflotta med batteridrift. Sol och vind fungerar inte hela tiden och det går inte att lagra så mycket energi som behövs i batterier (som det ändå inte finns råvaror till). Det måste finnas stora mängder produktionskapacitet och det är bara vattenkraft och kärnkraft som räcker till.

Miljöpartisterna över hela Europa har skapat energikrisen, helt enkelt för att de inte fattar ett skit om hur vare sig elproduktion eller marknadsekonomi fungerar. De gör nu allt för att försöka skylla på alla andra, från Putin till Ulf Kristersson. Konstigt nog verkar alltför många gå på det här skitsnacket, även om det också finns många som vaknat upp.

Hur ett parti som sett till att vi får betala överpris för plastpåsar samtidigt som det är plastbrist i förbränningen av sopor kan få över fem procent i riksdagsvalet övergår mitt förstånd. Ni som röstat på MP har också ett ansvar i att det arv som Miljöpartiet och deras kamrater i Europa har gett oss kommer att innebära en energikris utan dess like.

Jag hoppas innerligt att alla kan minnas det här och aldrig mer rösta på idealister utan förankring i verkligheten.