Blir det ett förbud av kryptovalutor?

Bitcoin stack iväg runt $1000 idag, vilket är oerhört intressant. Trots alla spekulationer om regleringar fortsätter bitcoin öka i värde. 

Ännu mer intressant är att det finns över 600 kryptovalutor och det samlade värdet uppskattas till över 140 miljarder dollar på alla världens kryptovalutor. Om det är någon som tror att världens regeringar *inte* kommer att försöka reglera användningen av de virtuella valutorna så kommentera gärna. Det vore väldigt intressant att höra om någon har någon bra teori. Jag tror nämligen att det bara är en tidsfråga innan kryptovalutor antingen blir förbjudna, ersatta av statliga alternativ eller reglerade på något helt annat sätt. Världens länder skulle i så fall behöva gå ihop och förbjuda handeln, så att det inte finns någon exit – det vill säga något sätt att omvandla kryptopengarna till andra, traditionella valutor.

LÄS MER: Så snabbt steg Bitcoin

Om det skulle ske tror jag dock att några intressanta saker kommer att hända. Det är inte så svårt att tänka sig att kryptovalutorna hittar en exit genom att hitta en handel med andra virtuella varor. Det krävs förstås mindre laglydiga handlare, men genom höga kommissioner kommer det vara intressant för folk som kan tänka sig en risk att åka fast. Dessutom tror jag att långt ifrån alla världens länder kommer att gå med på ett förbud eller en reglering, vilket gör att mindre länders valutor kan få ett rejält tillskott av kapital genom att börja växla ut bitcoins eller någon annan kryptovaluta.

Vad jag dock räknar kallt med är att kvantdatorer kommer att skaka om kryptovalutamarknaden rejält. Den fruktansvärda beräkningskapacitet en kvantdator kan prestera kommer att skapa en helt ny arena för kryptovalutor. Läs den här artikeln för lite intressanta tankar. Även om det tar några år innan kvantdatorerna blir tillräckligt utvecklade och stabila behöver blockchain utvecklas för att bestå.

På något sätt är det befriande att det finns valutor där staten inte har kontroll, särskilt som det idag i Sverige finns en finanspolitik som förhindrar folk att ta ut sina pengar utan att ange skäl. Samtidigt används kryptovalutor för att betala för en massa skit och elände, vilket i sig också driver världen mot ett förbud.

Jag har inga svar på om det blir ett totalförbud, men jag är helt övertygad om att de flesta stater kommer att vilja reglera kryptovalutorna. Antagligen hinner de innan kvantdatorerna förändrar arenan helt och hållet.