Så kommunicerar du säkert

kommunicerar

Eftersom jag arbetar med informationssäkerhet och dessutom tycker att den personliga integriteten såväl som den personliga friheten är viktig tänkte jag ägna det här inlägget åt att ge dig tips om hur du kommunicerar säkert med din omvärld.

Det finns alltid folk som hävdar att de inte har några hemligheter och inte har några invändningar mot övervakning. Vilket är helt okej förstås, alla får tycka vad de vill. Men jag brukar fråga samma personer om de inte har några personnummer, kontonummer, kreditkortsnummer och om de inte har ett enda fotografi som de inte vill att hela världen ska få se. ID-stölder är ett problem, stater som vill påverka val i andra länder är ett annat. Sjukdomar är ett eget kapitel i sig och vem har inte sökt ett annat arbete medan man varit anställd på en arbetsplats. Vill du att din nuvarande arbetsgivare ska få reda på när du söker andra arbeten så är det fritt att tala om det, men om du vill behålla det för dig själv är säker kommunikation viktigt.

Ytterligare en aspekt är att med smarta mobiler sparas ofta din position, även i meddelandeappar.

Oavsett vad för skäl du har att hålla informationen hemlig så kan du titta på följande tjänster och applikationer för hur du kommunicerar säkert:

E-post

Proton mail – utvecklat av kärnfysiker och bara du kan komma åt ditt e-postkonto.

Chat

Dust – en app som skickar meddelanden krypterat, men som också automatiskt raderar dem efter 24 timmar.

Signal – skickar allt du vill från text till voice krypterat och kan också ställas in att automatiskt radera historik.

Cyphr – ytterligare en säker chattapp.

Du behöver förstås förstå att även mottagaren måste använda samma app eller tjänst som du för att kunna läsa dina krypterade meddelanden. Och ingenting är någonsin 100% säkert, men ovanstående appar och tjänster ska vara så säkra de kan bli, och utan bakdörrar.