Är du förberedd?

Efter att ha sett den svenska katastroffilmen Den blomstertid nu kommer är det lätt att börja fundera på vad som skulle hända om krisen eller kriget verkligen kom… 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skickade för inte så länge sedan ut en broschyr med information om vad man bör tänka på i händelse av kris eller krig. Naturligtvis är det bra att ha tänkt lite före eftersom det snabbt kan bli brist på allt från mat och vatten till el, värme och trygghet.

I filmen Den blomstertid nu kommer lyckas filmskaparna väldigt väl med att skapa en känsla av kaos när eländet väl bryter ut. Skådespelandet är en annan historia, men storyn och de effektfulla katastrofscenario som spelas upp är minst sagt tänkvärda. I Sverige har vi levt länge i fred, och illusionen av trygghet är starkare än någonsin. Alla litar på att någon annan löser problemet, men när samhället bara knappt satsar på vårt försvar och när vår infrastruktur är grymt känslig, plus att vi inte har några matlager eller någon övrig beredskap att tala om, då är det hög tid att se över sina egna förmågor att stå emot en kris eller ett krig.

Men hur många har det?

Inte ens en promille av den svenska befolkningen har någon kris- eller krigsberedskap att tala om, det är jag fullständigt övertygad om. Sveriges cirka 300 000 jägare plus hemvärnssoldater och några medlemmar i skytteföreningar har eventuellt tillgång till vapen – även om långtifrån alla som tagit jägarexamen har köpt vapen. Men vapen är bara en liten del även om det är en del som underlättar förstås. Konserver som förbrukas och fylls på som en del av vardagsmaten är en annan del. Möjlighet till att plocka upp eget vatten ur egen brunn är det några som har, men alldeles för många förlitar sig på den kommunala vattenförsörjningen. Det räcker att ett avloppsrör går sönder på fel plats så behöver folk börja koka vattnet. Vad händer om någon förgiftar vattnet eller slår ut försörjningen i ett flyganfall?

Att vara åtminstone lite mer förberedd än vad gemene man är idag är bara sunt. Man behöver inte bli en fullblodsprepper, även om det förstås är något alla skulle önska att de hade varit om nu krisen eller kriget skulle komma…

Hur förberedd är du?

2 Comments

  1. Men å jag gillade verkligen den filmen! Så fräscht att se en svensk film utan samla gamla rekvisita i form av Haber, Persbrandt etc. Och grymma effekter! Heja Crazy Pictures! Jag har precis fyllt på katastroflagret på landet – olja, pulvermos, konserver och vatten i dunkar. Prepare for teh worst hope for the best.

    • Hahaha, ja, du har helt rätt i att det är väldigt fräscht att slippa gammal svensk rekvisita! 🙂 Och effekterna är grymt bra. Jag känner att jag måste skriva mer om att vara en prepper. Kul att höra att du fyllt på reserverna! 🙂

Comments are closed.