Vårt skrämmande sårbara samhälle

Idag blev stora delar av Göteborg utan vatten, vilket är en skrämmande påminnelse över hur sårbart vårt samhälle är. 

Än så länge finns ingen prognos över hur länge de drabbade Göteborgarna behöver vara utan vatten. Enligt Göteborgs-Posten beror läckan på att man vid ett bygge intill Alelyckans vattenverk har lyckats påla rakt genom en stamledning.

Hur det över huvud taget är möjligt att man kan påla genom en stamledning när man bygger intill ett vattenverk är förstås helt oförklarligt. Som vanligt i Göteborg kommer väl ingen behöva stå till svars, men det är skrämmande dåligt att man inte har bättre koll. En stamledning är trots allt en väldigt viktig del i en infrastruktur som är till för att förse människor med vatten.

Att det dessutom finns så här stora sårbarheter där en enda punkt kan förstöra vattenförsörjningen är inte bara katastrofalt dåligt, det är dessutom någonting som ökar samhällets sårbarhet. Blir det krig kan fienden enkelt försätta stora delar av ett samhälle i kris. Vatten är viktigare än något annat och när någon klantar sig rejält visar det sig hur sårbart allt är.

samhälle

Den här händelsen visar också att vår tilltro till att samhället ska lösa grundläggande tjänster är alltför stor. Trots ett skatteuttag som är bland de största i världen har kommunen inte byggt en infrastruktur som tål skador. Det finns helt enkelt ingen redundans. Risken att avbrottet blir långvarigt är okänd, men chansen får anses stor att det händer snart igen – inte minst med tanke på att den som bygger intill vattenverket inte vet vad de gör.

Att bygga en egen vattenreservoar kanske inte är någon dum idé?

Det bästa när något sådant här händer vore förstås att stat och kommun erkänner sina brister, sparkar folk som pålar utan att veta vad de gör (eller om det nu är någon som inte har uppdaterat kartorna vart stamledningen går) och rättar till felen. Ha inte en eller några få sårbara knutpunkter som drabbar ett helt samhälle om de skadas.

5 Comments

 1. Hej! Från en aktieintresserad som jobbar inom området i Göteborg. Vatten och avlopp är ingen skattefinansierad verksamhet, det finansieras via en taxa och alla abonnenter får betala för tjänsten.

  Det jobbas väldigt mycket med just nu att båda vattenverken i Göteborg skall kunna försörja hela staden om det ena av någon anledning blir utslaget.

  Det finns redan idag en ganska stor redundans i hur systemet är uppbyggt och vardera vattenverk kan nå stora delar av staden som vanligtvis det andra vattenverket försörjer med vatten. Sedan, som i det aktuella fallet med Alelyckans vattenverk så är det inte bara en stamledning som går ut från verket. Däremot måste leverans avbrytas från båda så att man kan konstatera att den andra är hel och ingen kontaminering pågår. Det finns helt enkelt en process i hur man går tillväga för att åtgärda en vattenläcka av denna magnitud. Vi är också en av de få som har ett eget laboratorium som snabbt kan göra bra och pålitliga vattentester.

  Mvh

  • Hej Igge, tack för en fantastiskt insiktsfull kommentar. Jag var kanske lite bitter när jag skrev det här, och det var värdefullt att få veta mer. Samtidigt kan jag inte annat än titta på effekten av en skada, där många faktiskt får sitt vatten avstängt eller försämrat. Det är trots allt sårbart i slutänden. Redundansen borde gå att förbättra en hel del till.

   Att det inte var skattefinansierat visste jag, men jag visste inte att taxan gick även till infrastrukturen – den trodde jag faktiskt byggdes av skattemedel. Vilket den kanske borde göra? Är det inte också så att ledningsnätet i Göteborg är föråldrat och borde bytas ut?

   Det låter ju väldigt bra att båda vattenverken ska ha tillräcklig kapacitet för att försörja hela staden – det är den sortens redundans jag egentligen efterfrågar.

   Stort tack igen för bra kommentar.

 2. Absolut, många gånger krävs det nog mindre än vad man kan tro för att åstadkomma stor skada. Ofta är det också den mänskliga faktorn som ställer till det.

  Infrastruktur är skattefinansierat om man tänker vägar osv. Men just vatten och avlopp går inte under ”infrastruktur”. Sedan ser nog den vanliga medborgaren allt som samma.

  Vad gäller skicket på vattenledningsnätet och avloppsnätet så försöker man bygga så det håller ungefär 100 år, men generellt måste vi nog öka förnyelsetakten för att inte sitta med ett föråldrat nät i framtiden.

  Mvh

 3. Intressant, både inlägget och kommentar från Igge som arbetar med vattnet. Huvudpoängen, att vårt moderna samhälle är sårbart, tycker jag står sig och det är värt att påminna sig om ibland. Krig eller naturkatastrofer kan förändra tillvaron över en natt.

  • Ja verkligen. Dessutom blir det alltmer sårbart i takt med att vi flyttar in fler funktioner online. Snart kommer vi inte ens kunna betala utan att ha uppkoppling. Sverige är redan idag ett av världens mest kontantfria länder.

Comments are closed.