Löneökning idag blir mer pengar imorgon

löneökning

Jag har tidigare skrivit om vikten av att öka inkomsterna. Ett av sätten jag skrivit om tidigare och som jag också förordar är att försöka få mer i lön. Vad inte många tänker på är att en löneökning idag blir mer pengar imorgon, varför det är ännu viktigare att få upp lönen så fort det går.

Till att börja med, inga löneökningar under inflationen är några reella löneökningar. Med andra ord ska du inte nöja dig med när din löneförhandling “bara” ger dig runt 2%. Då får du inte mer pengar, du har bara lyckats bekämpa inflationens kraft att urholka ditt kapital.

En reell löneökning idag ökar dessutom varje framtida löneökning eftersom kollektivt framförhandlade löneökningar i de allra flesta fall baseras på procentsatser. Se på det så här:

Lyckas du få 1% över inflationen i löneökning är det 100 kronor mer per tiotusen kronor du har i lön. Det vill säga 300 kronor på 30 000. På varje efterföljande löneökning är det 300 kronor som ger dig motsvarande ökning du lyckas förhandla dig till, istället för 0 kronor. Det kan verka lite, men multiplicera med 12 månader eller vilken avtalstid ni nu har hos er.

Naturligtvis ska du inte nöja dig med bara 1% över inflationen, sikta på 5% totalt till att börja med, oavsett hur väl du har överträffat dina mål eller inte. 5% ger 3% över inflationen, eller 900 kronor (1 500 innan inflationen). Det är en bra löneökning som kommer att ge dig ännu mer pengar i framtiden.

Nu är lön bara ett av flera sätt att öka dina inkomster, och du bör fokusera på många fler sätt. Kronor in är alltid bra, kronor ut är mindre bra. Skatten i Sverige är bisarrt hög och vi måste alla kämpa för att få en regering som är bra för den som vill ha sin frihet. Socialisterna och kommunisterna vill inte att du ska få behålla dina pengar.