Slipa dina egna knivar

slipa kniv

En sak jag har funderat på ett tag är mängden onödiga tjänster som uppenbarligen verkar användas av tillräckligt många för att fortsätta existera. En del är mer underliga än andra och vissa blir rent ofattbara.

Ett område jag funderar på är de här tjänsterna som slipar knivar. Det finns mer än en aktör på nätet som erbjuder sig att slipa dina knivar till en, mer eller mindre överkomlig peng. Dessutom finns det en hel del hökare utanför näthandeln som du kan lämna in knivarna till och få dem slipade.

Jag fattar dock inte vem som använder sig av det. Att slipa en kniv är förmodligen bara svårt om du har proffsknivar. Jag har alltid slipat mina knivar (och yxor) själv. Aldrig någonsin har jag känt att mina ringa kunskaper i att slipa en kniv inte räcker till. Dessutom är det ingenting jag behöver göra mer än någon gång per år.

Visserligen behöver man ett par bra slipstenar och det är lite jobb med själva slipandet, men det är helt klart värt insatsen jämfört med att lämna in knivarna och betala för jobbet.

Det finns förstås fler sådana här tjänster man kan fundera över varför de används (byta däck till exempel), och min enkla spaning är att det många gånger beror på att det finns många som tvivlar på sina egna förmågor.

Jag kanske inte slipar mina knivar så bra att en proffskock skulle bli nöjd, men det spelar mindre roll. Jag är ingen proffskock, jag har aldrig varit missnöjd med mitt slipande och det duger gott för mig. Dessutom sparar jag pengar på att göra jobbet själv, som med så mycket annat.

Vill du få lite råd om hur du slipar så hittar du en video nedan – och dela gärna med dig av dina bästa tips för att slipa kniv såväl som yxa.