Avskaffa monopolen

monopol

Monopol är aldrig bra. Ett monopol betyder att en ensam aktör kan diktera villkoren. I Sverige har vi idag två stora monopol som definitivt borde avskaffas, inte minst ur ett marknadsekonomiskt perspektiv. 

Det ena är spelmonopolet och det andra är systembolaget. Spelmonopolet är ingenting annat än ett förtäckt sätt att öka intäkterna till staten. Hade staten på allvar brytt sig om medborgarnas hälsa hade spel avskaffats helt eller blivit helt fritt. Att styra spelandet genom ett spelmonopol går lika lite som det går att minska folks drickande genom ett statlig monopol på att få sälja alkohol.

Det är ingen tvekan om att ett monopol inte är till gagn för gemene man. Att systembolaget skulle göra det bättre vad det gäller utbud är bara skitsnack, särskilt som det inte är några problem att hitta exempel utomlands på välfungerande försäljning av allt från vin till öl och olika ginsorter. Billigare blir det inte heller och effekten av att minska folks alkoholproblem är helt klart omdiskuterad. Det är bara systembolaget själva som fortsätter att envist hävda att de bidrar till att minska drickandet i Sverige, trots att alternativet inte har prövats på drygt 60 år. Världen förr var en annan värld än idag och botemedlet heter inte reglering, det heter upplysning och utbildning.

En sann liberalist vill förstås att alla ska ha frihet att välja, och att inte kunna välja vart man vill handla sin flaska vin eller vart man kan spela sina spel är ingenting annat än kommunism, om än så förtäckt som socialism. Staten borde strunta i vad folk vill dricka eller spela, och ägna sig åt folkbildning. Låt skolorna ha en obligatorisk utbildning kring riskerna med spel, alkohol, droger i allmänhet, för mycket träning, för lite mat, för mycket mat, och så vidare. Människor måste tillåtas vara vuxna någon gång.

Och ja, det är en känslig fråga men den blir inte mindre känslig av förbud, reglering och statlig inblandning.

 

2 Comments

    • Glömde dem helt i min uppräkning, du har helt rätt, de ska givetvis också bort! Sämre användning för skattepengar får vi leta efter och de ägnar sig bara marginellt åt sitt huvuduppdrag. Varför skattepengar ska gå till underhållningsprogram har jag väldigt svårt att förstå.

Comments are closed.