Värdet på din portfölj är rätt ointressant

värdet på din portfölj

Jag ser rätt ofta inlägg på både twitter och facebook där inläggets författare vill tala om hur mycket portföljen är värd. Jag förstår varför, men samtidigt tycker jag att det är mer intressant att prata om vad portföljen delar ut. För i slutänden är det många som bygger sin portfölj för att kunna bli ekonomiskt oberoende, inte för att kunna tala om för alla andra att man har X antal pengar.

Värdet på din portfölj blir egentligen bara intressant den dag du tänker sälja av alltihop eller delar av portföljen. Annars är det bara ett dagsvärde som inte säger någonting om din resa mot ekonomiskt oberoende, om det nu är det du strävar efter.

Nu har jag tidigare skrivit om möjligheterna att själv skapa utdelningar genom att sälja aktierna som inte presterar så väl, så det handlar inte bara om rena utdelningsaktier.

För att ge ett enkelt exempel. Om du har en portfölj som är värd 1 MSEK i dagsläget, men bara delar ut 20 000 per år (2%), så har du längre till ett ekonomiskt oberoende än om portföljen delar ut 50 000 (5%). Det senare alternativet ger dig inte bara mer pengar, det accelererar även resan mot ännu mer pengar i utdelningar.

Missförstå mig inte, jag har inget emot att folk pratar om värdet på portföljerna, men syftet blir både oklart och felriktat om man inte också tar med det här perspektivet.

Själv mäter jag vår resa mot ekonomiskt oberoende genom att titta på hur väl alla våra inkomstströmmar täcker våra kostnader. Målet är att nå 130% för att ha en säkerhetsmarginal – och då bakar jag dessutom in nysparande i kalkylen. Det är ett tag kvar, men varje dag kommer vi närmare och det gör det mycket lättare att behålla motivationen.

Ett sätt att öka farten på resan och öka värdet på din portfölj är att undvika onödiga kostnader, något jag också skrivit en hel del om. Jag har den senaste tiden plöjt mängder av material för att kunna reparera mer av prylarna hemma, och blivit alltmer övertygad om att allt går att reparera på egen hand.

Youtube och andra videokällor är fyllda med reparationsvideos, och ett favoritämne för tillfället är tvättmaskiner. Jag har själv gett mig på vår tvättmaskin, men det har varit enklare saker som en trasig lucka eller ett krånglande vattenfilter. Även om den här videon nedan är så tråkig så att klockorna stannar innehåller den en hel del matnyttigt.

Jag tar tacksamt emot tips på fler Do It Yourself-videos: