Är opinionsundersökningarna bluff?

Eller är de “bara” vinklade? Jag har börjat undersöka det här mer och mer efter att jag stött på ett antal opinionsundersökningar som verkar för bra för att vara sanna.

Exempelvis förtroendet för partiledare, där till exempel Demoskop hävdar att Margareta Andersson har störst förtroende (52% har mycket stort förtroende eller ganska stort förtroende). Hur är det ens möjligt, när Sverige ser ut som det gör?

Tittar jag närmare på hur Demoskops undersökning är gjord så är den beställd av Aftonbladet. Målgruppen sägs vara allmänheten 18 år eller äldre och undersökningen genomförs som en webbundersökning …

Men hur har det gått till? Jag är tragiskt nog inne på Aftonbladet ibland, men har ALDRIG fått en webbundersökning om vad jag röstar på. Även om jag hade fått det är inte urvalet fel från start? Aftonbladet är en socialistisk tidning, vilket betyder att det med stor sannolikhet är sossar som läser skiten.

Statistiska centralbyrån har i mina ögon haft ett bättre anseende än Aftonbladets undersökningar, och i partisympatiundersökningen från maj 2022 finns det bra underlag till resultatet. Här kanske det går att hitta lite svar, men jag vet fortfarande inte vilka som får frågorna. Jag har aldrig fått det och ingen jag känner får frågorna. Är det då verkligen representativt för svenska folket?

En intressant sak från SCB är att de som har utländsk bakgrund är det 47,9% som sympatiserar med S, mot 36,4% för de med svensk bakgrund. S har de senaste åren drivit en partipolitik där de i praktiken skapat nya väljare.

Jag får dessutom känslan av att opinionsundersökningarna drivs av vänstern mer än högern, och används för att påverka valresultatet. Jag inser att jag låter mer än lovligt paranoid, men vad tycker du? Och har du någonsin svarat på någon av undersökningarna?

2 Comments

 1. Jag har viss erfarenhet av opinionsundersökningar och kan kanske bringa lite klarhet. Vad gäller Demoskop är deras underlag en panel av respondenter rekryterade genom en lång rad sajter (alltså ej bara AB) som de sen som man säger inom statistiken “viktar” för att få ett representativt urval. Jag hade inte tagit procentsiffrorna som en absolut sanning, men i breda drag visar de en ögonblicksbild av verkligheten. Ja, Magdalena Andersson är faktiskt rätt populär.

  Gällande SCB:s mätningar så är de i princip “gold standard” eftersom de har en så robust rekryteringsmetod och har så många respondenter. Jag har deltagit i den en gång. Nackdelen är att det tar lång tid och är dyrt att göra så stora mätningar. De flesta kommersiella mätinstitut har därför mindre s.k. “baser” (respondenter).

  AB har en “oberoende socialdemokratisk” ledarsida – i meningen att de påstår sig vara oberoende av S som parti vilket jag inte tror på – men tidningens redaktionella innehåll är de facto separat från denna. Ledarsidan skriver helt enkelt inte nyhetsartiklar. Tidningen är den mest lästa i Sverige och faktiskt i Skandinavien, så den läses av både s-röstande och borgerliga kan man enkelt säga.

  Gällande din känsla om att opinionsundersökningarna “drivs” av vänstern så får jag säga att du låter lite paranoid. 🙂 Det finns inget partimärkt mätinstitut, och alla partier försöker lyfta fram just den mätning som visar att det går bra för dem.

  • Ja, jag är nog lite paranoid. 🙂 Det kanske bottnar i att jag fattar inte vem som kan ha förtroende för en statsminister som behåller Johansson och Strandhäll.

   Men tack för att du bringade lite klarhet. Det jag fortfarande undrar är varför så få jag känner aldrig svarat, men det kan förstås bero på mitt umgänge. Kul att SCB ändå håller så hög standard.

Comments are closed.