Räknar du med inflationen i dina sparmål?

inflationen

Ett vanligt mål för alla som vill kunna leva på sina inkomstströmmar är att investerat kapital ska generera en årsinkomst som motsvarar årskostnaderna för hushållet, plus en viss återinvesteringsmarginal. Dock är det sällan jag hör någon ta med inflationen i den beräknade avkastningen. 

Ingves verkar ha fått sin vilja igenom och inflationen just nu beräknas ligga på en bit över två procent (cirka 2,4 i oktober). Det gör att om du vill ha ut fyra eller fem procent av dina utdelningsaktier, får du i själva verket ut två eller kanske tre om du har tur. Därför borde du i din kalkyl över hur stor avkastning du behöver också räkna in en värdeminskning av kapitalet som motsvarar inflationen.

Nu kommer säkerligen en del av er som läser det här att hävda att börsvärden brukar öka med inflationen, vilket stämmer. Om konsumentprisindex i samhället stiger ökar även företagens intäkter, men det är långtifrån säkert att det gäller utdelningar. Det kan göra det, men företag som värnar om sina möjligheter att expandera och att bygga en buffert för sämre tider kan hålla igen på utdelningarna. Stigande inflation är inte heller samma sak som högkonjunktur, vi har haft högkonjunktur länge och inflationen har snarare hållits en bra bit under målet, vilket alla vet är en av anledningarna till minusräntan.

En stigande inflation har också en annan effekt på din ekonomi genom att räntorna ökar. Har du lån betyder det att din kostnad för kapital du lånat kommer att öka, något du kan undvika genom att amortera. Inflationen kan förvisso vara en vän; om du får ökade inkomster med hjälp av inflationen betyder det att ditt lån minskar i förhållande till dina inkomster. Det har dock bankerna räknat med och du vinner aldrig på inflationen. Du kommer alltid att få betala ränta efter hur samhällsekonomin ser ut.

Ovanstående kanske inte är jätterolig läsning om du har hoppats på att klara dig på fyra eller fem procent avkastning, men det positiva är att du kan redan idag påverka din framtid. Glöm inte heller att om du har kapital stående som du får mindre än 2,4% avkastning på så minskar värdet istället för att öka.

4 Comments

  1. Fyraprocentsregeln räknar ju på att man ska kunna plocka ut summan och justera upp den med motsvarande inflationen under tiden. Däremot så är det nog många med lång tid kvar tills de kan leva på sitt kapital som inte räknar in det fullt ut när man räknar ut hur mycket kapital man kommer behöva om typ 20 år.

    • Bra poäng, det där är minst sagt lika viktigt. Om det är 20 år kvar till man tänkt leva på kapitalet måste inflationen vara med i beräkningen.

      • Helt klart tänkvärt, samtidigt en hög inflation kan ju göra att ens bostad stiger på 20års sikt. Visst vore det dumt att räkna med en 330% uppgång jag hade från 2001 men 100% upp gör rätt mycket på låneutrymmet som man kan ha på börsen.

        • Ja, absolut. Inflationen kan vara vår bästa vän – och fiende. Med högre inflation följer högre bolåneräntor.

Comments are closed.