En julklapp som varar länge

julklappen

Nu är det december och hög tid att köpa julklappar. I Ett Päron Till Farsa Firar Jul får Clark Griswald en årsprenumeration på Jello, en julklapp som varar länge. Jag har ett bättre tips än en prenumeration på Jello och det är en julklapp som varar mycket längre dessutom. 

Någonstans har vi nog tappat själva meningen med att köpa julklappar, men det är en annan sak. Det är åtminstone bra för konsumtionen och därmed också för skatteintäkterna. Även om det också innebär att väldigt många människor skuldsätter sig upp över öronen. Har du redan köpt för mer än du borde är det dags att betala av skulderna och börja spara. Januari brukar bli en tillräckligt tuff månad att klara av för många, eftersom lönen kommer tidigt i december och det är lätt att spendera mer pengar när man är ledig.

I år är det en riktigt bra jul för alla vi som arbetar. Med bara ett par semesterdagar kan man få en riktigt lång ledighet. Ledig tid brukar för min del betyda att jag faktiskt kan få lite tid att reflektera över vad jag håller på med och dessutom bestämma mig ännu mer för att jag är på rätt väg mot friheten.

Men, tillbaka till en julklapp som varar länge. Naturligtvis ska du köpa aktier till dina nära och kära. Välj ut ett stabilt bolag med en bra utdelningshistorik och goda utsikter att fortsätta öka utdelningarna, eller åtminstone inte minska dem. Här får du tre förslag (och ja, jag äger aktier i alla tre):

Som alternativ till ovanstående kan du mer än gärna välja ett investmentbolag. Oavsett vilket bolag du väljer kan du välja att köpa en eller fler aktier, så storleken på din julklapp kan variera. Nu är det dock inte så enkelt att köpa och ge bort aktier, så hur det i praktiken ska gå till får du själv lista ut. Ett sätt som tydligen ska fungera är om du redan äger aktierna, då går det att göra en överföring. Annars får du väl helt enkelt swisha motsvarande summa för aktien när mottagaren väl öppnat sitt paket. Det var roligare förr i världen när aktierna faktiskt var en papperslapp.

Glöm inte att lämna med lite kunskap också. Det kan vara trevligt att skicka med lite snabbfakta om bolaget, din egen analys och vad mottagaren kan förvänta sig om utdelningarna fortsätter att komma. Plus information om att aktien kan bli värd mindre, men med kvalitetsbolag som ovanstående så kommer den sannolikt att återhämta sig. Men glöm inte att också nämna att ansvaret för aktien lämnas över i samband med julklappen. Det är som att få en guldhöna och om den tas om hand kommer den att värpa fler guldägg.