Motionera mera

motionera mera

Efter att ha kommit hem från dagens löprunda kände jag att motion och hälsa är två ämnen jag måste ta upp ännu en gång. Den här gången utifrån vilka prioriteringar du måste ha om du vill bli fri.

Motion och hälsa måste komma först. Framför sparande, semesterresan, inköpet av en ny grill, spartipsen och vad det än är du ägnar dig åt. Du kan påverka din hälsa och du gör det bäst genom att äta och dricka så hälsosamt du kan samt att motionera mera. Styrketräning är också bra, men motion kommer före styrka. Det ena behöver inte utesluta det andra, men att utlämna motionsträningen för styrketräning är inte bra. Du behöver få upp pulsen och samtidigt röra på dig.

Som tur är finns det mycket mer du kan göra förutom att springa. Motionera mera genom att promenera ett extra kvarter per dag, ta trapporna, gå av bussen tidigare, parkera längre bort. Alla rörelse du kan få in i vardagen är bra för dig.

Resultatet av att du börjar motionera mera kommer inte låta vänta på sig och det gör förstås att när du väl tar dig ut ur ekorrhjulet kan du njuta av att vara vid god hälsa. Allt kan förstås hända, men du ökar dina chanser att leva längre ordentligt om du investerar i din hälsa.

För min del blev det 6 kilometer idag. Ingen vansinnigt lång sträcka, men lagom. Som vanligt siktar jag på att springa Göteborgsvarvet och ökar långsamt sträckan ju närmare Varvet jag kommer. Varvet är världens största halvmaraton och 21 kilometer är en respektabel distans. Klarar mina knän av det kommer det bli nionde gången jag springer varvet i år. Det är förvisso ingenting i jämförelse med de som varit med sedan första Göteborgsvarvet anordnades 1980.

Att springa lopp är för min del ett rätt bra sätt att tvinga mig att hålla igång med löpningen. Och jag tycker det är extra kul när jag kan variera träningen med cykel och simning – då blir det inte så enformigt.