Amortera skatteåterbäringen 2019

amortera skatteåterbäringen

Vi är inte riktigt där ännu, men snart är det dags för deklaration och därefter – förhoppningsvis – skatteåterbäring. Om du har ett bolån och får tillbaka pengar från Skatteverket för att du har ränteavdrag finns det förstås bara en sak att göra:

Amortera skatteåterbäringen.

Det är förstås väldigt lätt att se skatteåterbäringen som en extra inkomst och sätta sprätt på den i form av en charterresa, ny TV, ny dator, ett par lyxmiddagar eller vad det nu kan handla om som just du längtar efter.

Men gör inte det. Minska din skuld istället, det mår din ekonomi mycket bättre av. Om du har ett lån på en miljon och en ränta på 2% är ränteavdraget 6 000. Många svenskar har betydligt högre lån och ligger du på rikssnittet på 1,4 miljoner är ränteavdraget 8 400 kronor. Det kan tyckas vara ett litet bidrag till amorteringen, men tänk inte så. Tänk istället att det är 8 400 kronor du aldrig mer behöver betala ränta på. Går räntan upp till en räntenivå på 4 %, vilket är normalläge, kostar 8 400 kronor dig 336 kronor per år i ränta (minus ränteavdrag). Men kostnaden är för evigt så länge du inte amorterar.

Att amortera skatteåterbäringen kan tyckas vara lönlöst om du har höga lån, men alla bidrag tar dig närmare skuldfrihet vilket tar dig närmare ekonomiskt oberoende. Så länge du inte kan tjäna pengar på att ha lånat anser jag att det bästa du kan göra är att amortera.

En annan sak som är viktig att tänka på i sammanhanget men som få nämner när det gäller att amortera är vikten av att ta hand om sina tillgångar. Ett hus du äger och som du amorterar bort skulder på är en tillgång som måste vårdas. Var noga med att tvätta fasaden, måla, byta vindskivor och plåtar när det behövs. Dränera och renovera. Den dag du ska sälja vill du ha en så välskött tillgång som möjligt.