Räknar du med renoveringar i din frihetsbudget?

renoveringar

Jag har sett många exempel på frihetsbudgetar, där alla som längtar efter ett liv i ekonomiskt oberoende och i frihet har gjort ett gediget arbete med att försöka föreställa sig vad som behövs för att dra runts sin ekonomi. Men långtifrån alla exempel jag sett inkluderar en post för renoveringar och reparationer.

För egen del satsar jag på eget boende som ägs, utan lån. Det vill säga att amortera bort bolånet är prioriterat. Det kommer innebära att själva driftkostnaden för bostaden är låg, men jag måste inkludera en buffert för att hantera när vitvaror, elpanna eller någon annan vital del för driften går sönder. Samma buffert ska inkludera renoveringar.

Måste man renovera kan man fråga sig. Visst är det en berättigad fråga, men jag tycker du ska se din bostad som en tillgång du investerat pengar i. Då måste den underhållas. Om du behåller samma nivå och standard på huset som när du flyttade in minskar eller motverkar du värdeökningen. Underhåller du och sköter om såväl som förnyar din bostad kommer du att som minst bibehålla värdet, men sannolikt ökar du. Bostäder som är väl underhållna är helt enkelt mer värda än slarvigt skötta hem.

En post för renoveringar kan förstås vara betungande i frihetsbudgeten, men den blir ännu värre om den inte finns med – om elpannan går sönder måste kapitalet som skapar intäkterna täcka upp. Det finns dessutom mycket som lätt går sönder. Vissa delar täcker hemförsäkringen, men glöm inte att garantier är väldigt låga från många tillverkare. Trots att de tillverkare prylar som är tänkta att hålla många år vågar de inte garantera något. Det om något vore något för Lövin att ta tag i, istället för att tjata om meningslösa åtgärder för miljön.

Hur stor den här posten ska vara beror förstås på hur stort boende du har, vilken nivå på standard du bestämt dig för och vad du ser för framtida behov. 3 000 per månad är en bra nivå som tillåter dig att göra renovera relativt löpande och skapa en reparationsbuffert.

Glöm förstås inte att när du är fri kan du ägna mer tid på egen hand åt dina renoveringar. Det sparar också pengar.

Bor du i hyresrätt kan du bortse från det här till största delen. Bostadsrätt är en hybrid som kan kräva en post för renoveringar och reparationer, men ibland ingår det som en del av månadsavgiften.

4 Comments

 1. Bra skrivet! visst måste man ha en rep budget och om man har bil så får man nog plussa på summan.
  Andra hot som jag ser det ISK skatten som höjs med räntan och politiker som ser rött när börsen går upp höjer skatten

  • Sant! Bra poäng, jag har också tänkt på det. ISK lär inte vara på samma nivå om de rödgröna får egen majoritet.

 2. Hej!
  Bra inlägg.
  Jag är ingen expert på frihetsbudgetar men jag håller med dig.

  Känns som att detta är en post som är lätt att glömma bort. Visst går det att göra mycket själv om man inte har ett jobb att sköta. Men vissa saker bör göras av en kunnig, typ el,vatten osv.

  Bra att du belyser den.

  Förresten, går det att få till någon funktion så man får ett mail när någon kommenterat på inlägget?
  Missar annars om du svarar mig eller om någon annan skriver något intressant.

  Mvh PB?

  • Tack PB, jag ska kolla upp det där med mail om kommentarer uppdateras, det borde gå i WordPress med automatik kan man tycka. 🙂

   Det där med att göra själv är jag all in på, men precis som du säger bör man lämna vissa saker till fackfolk. Särskilt el och vatten.

1 Trackback / Pingback

 1. De största misstagen i spel och hur man undviker dem – spelochpengar.se

Comments are closed.