Spartips #27: Korta din resväg

inkomstström

Eftersom många kommit tillbaka från semestern fortsätter jag utöka den ultimata sparlistan. Nu är det dags för tips #27 – korta din resväg. 

Många människor behöver resa till sina arbeten. En del kan promenera, medan andra pendlar flera mil. En del till och med veckopendlar. Det kan vara nödvändigt av många skäl, men om du har möjlighet att korta ner din resväg kan du spara både pengar och tid.

På den tiden när de flesta av oss arbetade på en bondgård var det inte långt till arbetet. I början av förra sekelskiftet arbetade runt 75% av befolkningen i jordbruket, medan idag är siffran lägre än 1%. Det gör också att vi reser mer än någonsin till våra arbeten, trots allt tal om distansarbete. I takt med att antalet arbetstillfällen blir allt färre kanske vi får se ytterligare resande då människor kan behöva resa längre för att kunna arbeta.

LÄS MER: Sparlistan

Själv har jag runt 30 minuter enkel resa till mitt arbete, till en kostnad av cirka 100 kronor per dag, exklusive kapitalkostnaden för bilen. Hade jag kunnat halvera tiden hade jag förmodligen inte halverat kostnaden, men varje krona man kan spara på en återkommande kostnad är förstås välkommet. Åker jag kommunalt kan jag komma ner i halva priset, men intressant nog blir det inte ett öre billigare att åka halva sträckan kommunalt jämfört med hela.

Det går att välja alternativa färdmedel och få ner kostnaden, men man ska inte glömma tidsbesparingen man kan få av att komma närmare arbetet. Bäst av allt är förstås om det går att jobba från hemmet, utifrån det här perspektivet.

Kortare resväg har förstås en påverkan på miljön, så med kortare resväg sparar du tid, pengar och miljö. Dock kan du förstås klara av dagens motionspass om du cyklar och ju längre det är desto bättre.

4 Comments

  1. Jag bor i Stockholm och måste ha månadskort på SL hursom och så lyssnar jag på poddar eller läser böcker på vägen till jobbet, så jag är nöjd med min situation. Men att ha alldeles för långt till jobbet är ju inte kul då pendlingstiden ändå blir låst tid, speciellt om man har ett jobb där man inte kan jobba vid behov.

    • Att kunna använda restiden till att förkovra sig är förstås ett bra sätt att använda tiden. Men om du hade kunnat slippa månadskostnaden och ta en promenad/cykla så visst hade det varit välkomna extrapengar. 🙂

  2. För mig tar det ca 15 min med bil och 20 min med cykel. Helt klart värt att cykla. Parkeringskostnaden, bensin och slitage blir rätt mycket per år. Ska försöka cykla hela vintern också, får se om det går.
    Mvh Pappa betalar?

    • Grymt bra, 20 minuter är ju ingenting och kan du cykla hela vintern lär du ha sparat en hel del – plus att du kommer vara i toppform. 🙂

Comments are closed.